Mısır Petrol ve Maden Kaynakları Bakanlığı, Nil Deltası’ndaki Nidoco N-2 kuyusunda büyük bir doğal gaz rezervi keşfedildiğini duyurdu. Günlük 50 milyon metreküp kapasiteye sahip olan bu "müjde", ülkenin ekonomik kurtuluş reçetesi olarak sunulsa da, projenin mutfağındaki isimler dikkat çekiyor.
Borcu Borçlu Olduğun Şirketle Ödemek
Haberin en çarpıcı tarafı, keşfedilen bu zenginliği yeryüzüne çıkaracak aktörler. Mısır’ın enerji sahasını, sömürge döneminden kalma bir aşinalıkla İngiliz BP ve İtalyan ENI işletecek. Bakanlık, bu operasyondan elde edilecek gelirle yabancı ortaklara olan borçların ödeneceğini gururla açıklarken, paranın aslında aynı cepten çıkıp diğerine girecek olması trajikomik bir detay olarak öne çıkıyor.
"Güven Tazeleyen" Bağımlılık
Bakan Kerim Bedevi, Haziran ayı sonuna kadar borçların tamamen sıfırlanacağını ve bunun yatırım ortamı için bir başarı hikayesi olduğunu savunuyor. Ancak Mısır’ın kendi kaynaklarını nakde çevirmek için yine küresel devlerin teknolojisine ve işletmesine ihtiyaç duyması, ekonomik bağımsızlık ile yabancı sermaye bağımlılığı arasındaki ince çizgiyi bir kez daha tartışmaya açıyor.
Enerji Koridorunda Eski Aktörler
Nil Deltası, 2015’teki Zohr keşfinden bu yana İtalyan ve İngiliz şirketlerinin oyun alanı olmaya devam ediyor. Mısır, toprak altındaki servetiyle borç sarmalından çıkmaya çalışırken; Raven, Taurus ve Libra sahalarında olduğu gibi direksiyonu yine batılı devlere emanet ediyor. Kaynak Mısır'ın, teknoloji yabancının, gelir ise borçların olsa da; bu döngünün kazananı yine enerji devleri gibi görünüyor.