JOHANNESBURG (AA) - ÖMER KILIÇ - Mısır'da Müslüman Kardeşler Teşkilatı (İhvan) üyesi olduğu gerekçesiyle tutuklanan ve yaklaşık iki yıl cezaevinde tutulduktan sonra salıverilen Güney Afrikalı Şeyh Abdüsselam Jad Bassiouni, "Siyasi biri değil bir din adamıyım. Güney Afrika'nın önemli üniversitelerinden Johannesburg Üniversitesinde uzun yıllar ders verdim." dedi.
Mısır'da cezaevinde yaşadıklarını AA muhabirine anlatan Bassiouni, tutuklu kaldığı iki yılda çok kötü hisler yaşadığını belirterek, "Güvenlik görevlileri tutuklu kaldığım süre boyunca her 15 günde bir beni sorguya alarak aynı soruları yeniden soruyordu." ifadesini kullandı.
Tutuklanmasını gerektirecek hiçbir eylemde veya davranışta bulunmadığını dile getiren Bassiouni, şöyle konuştu:
"İki yıl önce kızımın düğünü için Mısır'a gittim. Mısır güvenlik güçleri uçaktan indikten hemen sonra havalimanında ailemin gözleri önünde beni tutukladı. Havalimanındaki sorgulamanın ardından hiçbir gerekçe göstermeden beni hapse mahkum ettiler. Yetkililere, neden tutuklandığımı sorduğumda ve sebebini öğrenmek istediğimi söylediğimde bana net bir cevap vermediler ve sadece 'İhvan hareketine yardım ve destekte bulunduğun için buradasın' dediler."
Tutulduğu cezaevinin yaşam koşullarının çok ağır olduğuna dikkati çeken Bassiouni, "Siyasi biri değil bir din adamıyım. Güney Afrika'nın önemli üniversitelerinden Johannesburg Üniversitesinde uzun yıllar ders verdim." dedi.
- "Türkiye'yi takip ediyorum"
Bassiouni, Türkiye'deki gelişmeleri yakından takip ettiğini belirterek, Türkiye'nin ayrım yapmadan dünyadaki tüm mazlumlara yardım elini uzatmaya çalıştığını söyledi.
"Suriyeli mültecilere ayrım gözetmeden yardım eden Türkiye'nin bu davranışı birçok ülkeye büyük bir mesajdır." ifadesini kullanan Bassiouni, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Türk halkının bu tutumunu takdir ettiğini dile getirdi.
Kahire'deki bir mahkeme, 23 Eylül 2013'te, "İhvan ve ona bağlı tüm oluşumların faaliyetlerinin yasaklanması, teşkilatının kapatılması, taşınır ve taşınmaz tüm mal varlıklarına el konulması" kararı almıştı.
Şeyh Abdüsselam Bassiouni, 1950 yılında Mısır'da doğdu ve Mısır El-Ezher Üniversitesinden mezun oldu. Bassiouni, 20 yıldır vatandaşı olduğu Güney Afrika'da yaşıyor. Güney Afrika'daki Tevhid İslam Merkezinin başkanlığını yürüten Bassiouni, Johannesburg Üniversitesinde Arapça dersleri verdi.
AA