BALIKESİR (AA) - DEVRİM DERİN - Balıkesir'de merak sardığı minyatür sanatını kursa giderek öğrenen ve kısa süre önce atölyesini açan 46 yaşındaki ev hanımı, "kuru yaprak, kuş tüyü ve istiridye kabukları"nı tuvale dönüştürdü.
Atölyesinde çalışmalarını sürdüren Aysun Acar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çocukluğundan beri resim yaptığını ancak sonradan minyatür sanatına merak sardığını söyledi.
Teknik gerektirdiği için minyatür konusunda kısa süre eğitim aldığını anlatan Acar, "Minyatür sanatında sadece tekniğini öğrenecek kadar bir eğitim aldım. Daha sonra kendim bu tekniği geliştirerek yaprak üzerine, kuş tüyü ve istiridye kabukları üzerine çalışmaya başladım. Her türlü yaprak ve çiçek üzerine çalışmalar yapıyorum. Yapraklarımı Bursa'da bir akrabamın evinin bahçesinde yetişen tropikal bitkilerden elde ediyorum" diye konuştu.
- Genelde ufak yapraklar tercih ediliyor
Acar, minyatürde esnek ve dayanıklı olduğu için genelde ufak yaprakların tercih edildiğini belirterek daha önce büyük yapraklar üzerine resim ve minyatür çalışması yapıldığını görmediğini ifade etti.
Fil Kulağı familyasından tropikal bir bitkinin yaprağıyla çalışmaya başladığını, yaprakların boyutunun 60x70 santimetre olduğunu kaydeden Acar, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Oldukça zor bir çalışma yapılıyor üzerinde, çok kırılgan bir yapısı var. 1-4 yılda kuruttuğum bu yapraklar üzerine de çalışıyorum. Elimdeki büyük yaprakların kurutulması işlemini 4 yılda yaptım. Çok büyük oldukları için üzerinde çalışması bir o kadar da zor oluyor. Bir eserimi ise bunlar üzerine bir yıl çalışma sonunda yapabildim. Yani 5 yıl sonunda bir tablo yaptığım da oldu. Çünkü üzerine dayanmadan çalışmak zorundasınız. Kırılgan bir yapıya sahip ve lifli bir yaprak değil. Ama eserlerimin farklı olması açısından bu büyüklükte yaprakları tercih ediyorum."
Acar, yaprak üzerine yapılan çalışmalar konusunda eğitim almak isteyen ressam ve sanatçıların da kendisiyle iletişime geçtiğini, bu tür istekleri ise eğitmenlik yapmak istemediği için geri çevirdiğini belirtti.
Aysun Acar, yapraklar üzerine Türk minyatür sanatında kullanılmayan Mısır kültürüne ait hiyeroglifler de çizdiğini sözlerine ekledi.
AA