Topkapı Sarayı’nın birinci avlusunda yer alan ve uzun yıllar atıl kalan Darphane-i Âmire, Milli Saraylar Başkanlığı tarafından yürütülen kapsamlı restorasyonla yeniden hayata döndü. Osmanlı Devleti’nin para basım merkezi olan 17 tarihi yapı, özgün mimarisi korunarak uluslararası standartlarda 5 ayrı ihtisas müzesine dönüştürüldü.
10 Binden Fazla Eser Ziyarete Açılıyor
17 dönümlük alana yayılan komplekste; Porselen, Hüsn-i Hat, Esliha-i Hümayun (Silah), Darphane ve Endüstri Araçları ile Harita müzeleri yer alıyor. Yaklaşık 5 bin porselen, 2 bin hat eseri, 2 bin 500 silah, 500 endüstri objesi ve 110 haritadan oluşan toplam 10 bin 300 nadide eser, tematik sergileme alanlarında ziyaretçilerini bekliyor.
7 Asırlık Porselen Serüveni
Kompleksin en dikkat çeken bölümlerinden Porselen Müzesi, 19 ayrı salondan oluşuyor. 13. yüzyıldan 20. yüzyıla kadar uzanan geniş koleksiyon; Çin, Japonya, Almanya ve Fransa gibi dünyanın önde gelen üretim merkezlerinden seçkin örnekleri ve Osmanlı sarayının sofra kültürünü gözler önüne seriyor.
Dünyanın Önde Gelen Müzeleriyle Yarışıyor
Milli Saraylar Başkanı Dr. Yasin Yıldız, envanterlerinde 375 bin taşınabilir eser bulunduğunu belirterek, bu yatırımla uluslararası müzecilik standardı olan %10'luk sergileme kapasitesine ulaşıldığını vurguladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından pazar günü açılışı yapılacak kompleks, Topkapı Sarayı biletiyle gezilebilecek.
Google SEO Uyumlu Başlık Önerisi:
Topkapı Sarayı Darphane-i Âmire 5 Yeni Müşeyle Açılıyor