Mevlâna 13. asırda uyarmıştı

Hz. Mevlâna'nın, Mesnevî'de yer alan hikâyelerinin Kur'an'ın bir tefsiri mahiyetinde olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Kılıç, "Mevlana yüzyıllar önce sahte öğretmen, rehber ve mürşitlere dikkat çekerek insanları uyarmıştı" dedi.

MÜ İlahiyat Fakültesi Tasavvuf Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mahmut Erol Kılıç, Mevlana'nın yüzyıllar önce sahte öğretmen, rehber ve mürşitlere dikkat çekerek, insanları uyardığını söyledi. Prof. Dr. Kılıç, Selçuk Üniversitesi Mevlana Araştırma ve Uygulama Merkezi tarafından Süleyman Demirel Kültür Merkezi'nde düzenlenen "Aşkın İzinde" isimli Mevlana konulu sempozyumda, Mevlana'nın Mesnevisi başta olmak üzere tüm eserlerinin hikâyeye dayandığını belirtti.


Mesnevi'de geçen hikayelerin çözümünün yapılmaması halinde insanların o eserde anlatılan gerçek manayı anlamakta zorlanabileceğini ifade eden Prof. Dr. Kılıç, "Mesnevi'de birçok bilgiler bulunuyor ve önemli mesajlar yer alıyor. Ancak bu mesajlar uzmanlar tarafından çözümlendiği takdirde insanlar için faydalı olabilir" dedi.


Mevlana'nın eserlerinde yer alan bütün hikâyelerin Kur'an-ı Kerim'deki ayetlerin bir tefsiri olduğunu ifade eden Prof. Dr. Kılıç, "Kur'an-ı Kerim de inançlı gibi görünmeye çalışan sahte Müslümanlardan bahseder. Mevlana'da öyküleriyle bu konunun üzerinde durmuştur. Mevlana yüzyıllar önce sahte öğretmen, rehber ve mürşitlere dikkat çekerek, insanları uyarmıştı" diye konuştu.


SÜ Fen-Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Emine Yeniterzi de tarih boyunca aynı dinin mensubu olsalar da inanca ilişkin yorum ve meşrep farklılıklarının insanlar arasında bölünmelere yol açtığını bildirdi.


Tahran Üniversitesi İran Felsefe Enstitüsü Dini Araştırmalar ve Tasavvuf Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Shahram Pozouki ise peygamberlik döneminin son peygamber Hz. Muhammed ile son bulduğunu, ancak insanların iyiye ve kötüye karşı aydınlatılmasının evliyalar aracılığıyla devam ettiğini kaydetti.


Son peygamberden sonra gelen halifelerin insanlar tarafından oyla seçildiğini hatırlatan Prof. Dr. Pozouki, "Ancak gerçek evliyalar her zaman Allah tarafından seçilir. Mevlana da insanları hidayete erdirmesi için Allah tarafından gönderilen bir evliyadır" dedi.


Sempozyuma, SÜ Rektörü Prof. Dr. Süleyman Okudan, SÜMAM Başkanı Nuri Şimşekler, öğretim üyeleri, Mevlana ailesinin üyeleri ile çok sayıda öğrenci katıldı.

Kültür Sanat Haberleri

Hierapolis’te Yeni Dönem: Antik Kentin Ruhuna Dokunan Modern Dokunuş
Atıklardan yaptıkları müzik aletleri ile konser verdiler
Antalya'da Şafak Vakti Sıra Dışı Manzara
Alanya Kalesi'nin 800 Yıllık Sırrı
Türkiye’de Sadece 7 Tane Kaldı: İşte Küllerinden Doğan Mavi Değirmen