Türkiye ve dünya genelinde popülasyonu hızla azalan nadir türlerden biri olan Saz Kedisi (Felis chaus), Söke-Milas karayolunda bir araç tarafından çarpılarak hayatını kaybetti. Latmos Bisiklet Grubu üyelerinin ihbarı üzerine bulunan dişi Saz Kedisi’nin ölümü, türün geleceği açısından büyük endişe yaratıyor.
Bu olay, 2022 yılında ateşli silahla öldürülen başka bir dişi Saz Kedisi’nin ardından aynı bölgede yaşanan ikinci kayıp oldu. Doğa Koruma ve Milli Parklar Aydın Şube Müdürlüğü’nün desteğiyle, Dr. Deniz Mengüllüoğlu’nun GPS vericili tasma ile takip ettiği 2 erkek Saz Kedisi'nin hareket alanları Bafa Gölü, Latmos (Beşparmak) Dağları, Söke Ovası ve Büyük Menderes Deltası’na kadar uzanıyor.
Söke-Milas karayolunda her yıl yapılan izleme çalışmalarında, çok sayıda yaban hayvanının araç çarpması sonucu öldüğü tespit ediliyor. Başta Saz Kedisi ve Su Samuru olmak üzere, yaklaşık 400 yaban hayvanının bu yol üzerinde hayatını kaybettiği tahmin ediliyor.
Ekosistemlerin sürekli bir etkileşim içinde olduğu ve yaban hayvanlarının bu alanlar arasında geçiş yaptığı belirtilirken, karayolunun bu geçişi kesmesi büyük bir tehlike oluşturuyor. Özellikle gece saatlerinde ölümcül hale gelen karayolunda, yapısal bir önlem alınması gerektiği ifade ediliyor.
Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği Başkanı Bahattin Sürücü, Karayolları Genel Müdürlüğü’ne çağrıda bulunarak, “Menfezler yaban hayatı geçişine uygun hazırlanmalı, ekolojik sürdürülebilirlik sağlanmalı ve Türkiye’nin yaban hayatına verdiği değer tüm dünyaya gösterilmelidir” dedi.
Söke, Milas, Didim, Bodrum ve Kuşadası gibi önemli turizm kentlerini birbirine bağlayan bu karayolunda, hem sürücülerin hem de yaban hayvanlarının can güvenliği için acil çözüm üretilmesi gerektiği vurgulanıyor.