Meke Gölü bataklığa döndü

Karapınar'da bulunan ve dünyanın ''Nazar Boncuğu'' olarak nitelendirilen, güzelliği nedeniyle sinema ve reklam filmlerinin çekildiği Meke Gölü, kuraklık yüzünden âdeta bataklık haline geldi.

Karapınar İlçesi'nde bulunan ve dünyanın "nazar boncuğu" olarak nitelendirilen, birçok sinema ve reklam filminin çekildiği Meke Gölü, kuraklık yüzünden adeta bataklık haline geldi.

Volkanik patlama sonucu yaklaşık 5 milyon yıl önce meydana gelen ve taban suyuyla beslenen Meke Gölü, dünyada eşi ve benzeri olmayan büyüleyici güzelliğiyle biliniyor. Birkaç yıl öncesine kadar 100'ün üzerinde türde binlerce kuşa ev sahipliği yapan göl, suyunun kirlenmesi ve azalması nedeniyle eski güzelliğini kaybederken, birçok kuş türü artık bölgeye gelmez oldu.

Kuraklığın oluşturduğu olumsuz etkiden önce 12 metre derinliğe ulaşan Meke Gölü, küresel ısınma yüzünden adeta bataklık haline geldi. Kıyısından metrelerce içeriye doğru tamamen çamur olan göl, yok olma tehlikesi ile karşı karşıya bulunuyor.

Her yıl binlerce yerli ve yabancı turistin akın ettiği, güzelliği nedeniyle kliplerin, sinema ve reklam filmlerinin çekildiği doğa harikası Meke Gölü'nde turist görmek bir yana artık kuş sesleri bile duyulmuyor.

Karapınar Kaymakamı İbrahim Taşyapan, göldeki su seviyesinin giderek azaldığını, gölün tamamen yok olmasından endişe duyduklarını söyledi.
Bölgedeki kuraklığın Meke Gölü'nü olumsuz etkilediğini ifade eden Taşyapan, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bölgemizde son yıllardaki yağışlar normalin altında gerçekleşti. Bu durum, taban suyuyla beslenen Meke Gölü'nde su çekilmesine yol açtı. Bölgenin yeterli düzeyde yağış alması için başlatılan ağaçlandırma çalışmaları aralıksız sürüyor. Meke Gölü'nün çaresi yağışlar."

İlçeler Haberleri

Beyşehir'de "Gazze Ölüyor, Ayağa Kalk" Temalı Yürüyüş Gerçekleşti
Karapınar'da apartman yangını