İSTANBUL (AA) - Medicana International İstanbul Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Gökhan Çipe, son yıllarda kadınların gençleşmek ve güzelleşmek için medikal estetik alanında kullanılan botoksun anüs kaslarında uygulanması sonucu anal fissür hastalığını yüksek oranda tedavi edebildiğinin görüldüğünü ve bu tedavi yönteminin uygulanmaya başlandığını bildirdi.
Çipe, anal fissür rahatsızlığına ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, söz konusu rahatsızlığın anüs bölgesinde bazen kabızlık sonucu zorlu dışkılama ile birlikte anüste yırtılma ve bunun sonucu kanama ve ağrı ile birlikte oluşabildiğini bildirdi.
Çipe, bu durumun kısa sürede tedavi edilmemesinde ağrının spazma, spazmın kan dolaşım bozukluğuna, bunun da iyileşmeyi engelleyip yaranın derinleşmesine ve daha çok ağrılı olmasına neden olduğunu, sonuç olarak hastalığın kronikleşeceğini, anal fissürün kronikleştiği zaman ilaç ile tedavi edilmesinin çok zorlaştığını vurguladı.
Yakın zamana kadar ameliyatın kronik anal fissür hastalığında tek tedavi seçeneği olduğuna işaret eden Çipe, şunları kaydetti:
"Son yıllarda kadınların gençleşmek ve güzelleşmek için medikal estetik alanında kullanılan botoksun anüs kaslarında uygulanması sonucu anal fissür hastalığını yüksek oranda tedavi edebildiği görülmüş ve bu tedavi yöntemi uygulanmaya başlanmıştır. Bu nedenle botoks ile tedavi son zamanlarda gittikçe daha çok uygulanmaktadır. Bu toxin kasları geçici olarak gevşeterek ağrıyı azaltmakta ve anüsteki yaranın daha iyi kanlanarak iyileşmesini sağlamaktadır.
Anal fissürde botoks uygulaması ofis ortamında çok ince bir iğne ile kasa enjekte edilerek uygulanmaktadır. Botoks tedavisinin başarısı yüzde 70-80 civarındadır. Bu uygulamanın avantajı anestezi ve ameliyathane gerektirmemesi, anüs kaslarının kesilmemesi ve böylece gaz ve dışkı kaçırma riskinin olmaması, ameliyata göre daha düşük maliyetle yapılabilmesi ve gerektiğinde tekrar uygulanabilmesidir. Botoks enjeksiyonunun etkisi 6 aya kadar devam edebilmektedir."
Çipe, anal fissür hastalığında cerrahi yöntemin 15-20 dakika sürerken, botoks uygulaması işleminin sadece bir dakika sürdüğünü bildirdi. Söz konusu uygulamada hastanede yatış olmazken genel, spinal ya da lokal anesteziye gerek duyulmadığını belirten Çipe, anal fissürde botoks tedavisi sonrası hastalığın tekrar devam etmesi halinde botoks işleminin tekrar uygulanabileceğini kaydetti.
AA