MEB'den Akran Zorbalığına Karşı Yaş Düzenlemesi! Okula Başlama Yaşı Değişiyor

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), okullardaki akran zorbalığını önlemek amacıyla ilkokula başlama yaşını yukarı çekiyor. Yeni taslakla, birinci sınıflarda 14 aya varan yaş farkının önüne geçilmesi ve öğrencilerin 72 ayda (6 yaş) okula başlaması planlanıyor.

MEB'in planlamasına göre, ilkokula başlama yaşı temel olarak 72 ay (6 yaş) olacak. Taslak, çocukların bireysel gelişim durumlarına göre 69 ay ile 75 ay arasında esnek bir aralık tanımlıyor. Mevcut yönetmelikte 66 aya kadar düşürülebilen başlama yaşı, bazı sınıflarda 14 aya varan yaş farklarına yol açarak akran zorbalığını ve uyum problemlerini tetikleyebiliyordu.

Uzmanlar 72 Ayı İşaret Ediyor: 'En Sağlıklı Başlama Yaşı'

Eğitim uzmanları, 72 ayını dolduran çocukların bedensel, zihinsel ve sosyal açıdan ilkokul düzenine uyum için en hazır dönemde olduğunu belirtiyor. 66-71 aylık çocukların hala oyun çağı özelliklerini sürdürdüğü ve bu durumun ilkokul disiplininde zorluklara yol açtığı vurgulanıyor.

Uzmanlara göre, özellikle küçük yaşta başlayan öğrenciler, daha olgun akranlarının sosyal baskısına karşı savunmasız kalıyor. Bu durumun, akademik güçlüklerin yanı sıra uzun vadeli özgüven gelişimini de olumsuz etkilediği ifade ediliyor.

Uygulamanın Temeli Geçen Yıl Atıldı

Bakanlık, geçen yıl gerçekleştirilen sınıf yerleştirmelerinde yaş farkını dikkate alarak benzer yaş grubundaki öğrencileri aynı sınıflarda toplamış ve bu uygulamanın olumlu geri dönüşlerini almıştı. Bu deneyimin ardından, akran zorbalığını kalıcı olarak azaltma hedefiyle ilkokula başlama yaşının revize edilmesi gündeme geldi.

Yeni düzenlemenin, sınıflar arası homojen bir dağılım sağlayarak öğrenme ortamını iyileştirmesi ve zorbalık riskini minimize etmesi bekleniyor.

Taslak çalışmanın son aşamaya geldiği belirtilirken, düzenlemenin resmiyet kazanmasıyla birlikte milyonlarca öğrenci ve veliyi ilgilendiren yeni kayıt takvimi netleşecek.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

EĞİTİM Haberleri

GELECEĞİN SANATÇILARI SELÇUKLU’DA YETİŞECEK
BİTAM: Konya'dan Yükselen Bilim Üssü Türkiye'nin AR-GE Merkezi Oluyor
Engelli Kızı İçin Her Gün Merdiven Çıkan Anne, Okula Asansör Yapılmasını Talep Etti
PAZARLAMA LİDERLERİNDEN 2026 ÖNGÖRÜSÜ: EN BÜYÜK YATIRIM YAPAY ZEKAYA
Bartın Üniversitesi, İnşaat Mühendisliği alanında Türkiye 3’üncüsü