17 Ağustos 1999’da meydana gelen 7,4 büyüklüğündeki Marmara Depreminin üzerinden 26 yıl geçti. Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi (ALKÜ) Rafet Kayış Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Muhittin Eren Uçkan, kentte ve çevresinde deprem riskine karşı uyarılarda bulundu.
Prof. Dr. Uçkan, geçtiğimiz 10 Ağustos’ta Balıkesir Sındırgı’da 6,1 büyüklüğünde bir depremin meydana geldiğini hatırlatarak, hasarların özellikle olumsuz zeminlerde yoğunlaştığını belirtti. Alanya’nın önemli bir bölümünün yumuşak ve derin alüvyon zeminlerden oluştuğunu dile getiren Uçkan, bu durumun deprem dalgalarının büyüyerek yüzeye ulaşmasına ve hasar riskinin artmasına yol açacağını vurguladı.
Açıklamasında 2020’de İzmir’de yaşanan Samos Depremi örneğini de paylaşan Uçkan, özellikle olumsuz zemin şartlarının deprem etkilerini artırdığını ifade ederek, Alanya’da da benzer risklerin bulunabileceğine dikkat çekti.
Prof. Dr. Uçkan, alınması gereken önlemleri şöyle sıraladı:
Alt ve üst yapı stoğunun ve zemin durumlarının ayrıntılı biçimde incelenmesi
Zemin büyütmelerinin belirlenmesi
Acil müdahale yolları ve toplanma alanlarının her an kullanılabilir durumda tutulması
Zayıf binaların belirlenerek alternatif ulaşım güzergâhlarının oluşturulması
Doğalgaz ve su hatlarının afet risklerini azaltacak şekilde düzenlenmesi
Uçkan, Sındırgı Depremi’nin Türkiye’nin deprem gerçeğini ve zemin ile yapı kalitesinin önemini bir kez daha gösterdiğini belirterek, Alanya’da bu çalışmaların acilen başlatılması gerektiğini ifade etti.