Son günlerde kamuoyunda kulaktan kulağa yayılan “kuyumcular altın fiyatları yükselecek diye satış yapmıyor” iddiaları, sektör temsilcileri tarafından yalanlandı. Konya Sarraflar ve Kuyumcular Derneği Başkanı Tahir Azman, bu tür söylemlerin gerçeği yansıtmadığını ve esnafı haksız yere zan altında bıraktığını ifade etti. Azman, kuyumcuların mal saklamasının söz konusu olmadığını, aksine piyasadaki etik ticaret anlayışını korumaya çalıştıklarını belirtti.
Sorunun Kaynağı Stokçuluk Değil Aşırı Talep
Altın fiyatlarındaki ani düşüşün ardından vatandaşların özellikle çeyrek altın ve 1 gram altına yoğun ilgi gösterdiğini vurgulayan Azman, piyasadaki ürün yetersizliğinin sebebinin aşırı talep olduğunu söyledi. Stokçuluk iddialarının asılsız olduğunu belirten Başkan Azman, piyasada yaşanan hareketliliğin doğal bir sonucu olarak stokların hızla tükendiğini, esnafın elinde beklettiği bir ürün bulunmadığını dile getirdi.
Fahiş Fiyat Dayatmasına Karşı Kararlı Duruş
Piyasadaki arz-talep dengesizliğini fırsat bilen bazı tedarikçilerin, çeyrek altın gibi ürünleri normalin çok üzerinde fiyatlarla kuyumculara satmaya çalıştığı ortaya çıktı. Esnafın bu fahiş fiyatlı ürünleri almayarak piyasanın normalleşmesini beklediğini kaydeden Azman, "Vatandaşın korunması ve fiyatların yapay şekilde yükselmemesi için bu duruşu sergiliyoruz" dedi.
Darphane İle Üretim İçin Görüşmeler Başladı
Yaşanan geçici tedarik sorununun çözümü için somut adımlar atıldı. Konunun Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü’ne iletildiğini belirten Tahir Azman, altın üretiminin artırılması için gerekli girişimlerin yapıldığını müjdeledi. Vatandaşların yanıltıcı bilgilere itibar etmemesi gerektiğini hatırlatan Azman, dürüst ticaret ilkelerinden taviz vermeyeceklerinin altını çizdi.