Küresel siber saldırı

Paris Başsavcılığı bazı Fransız şirketlerin de saldırıdan etkilenmesi üzerine soruşturma başlattı

PARİS (AA) - Paris Başsavcılığı, bazı Fransız şirketlerin küresel siber saldırıdan etkilenmesi üzerine soruşturma başlatıldığını bildirdi.

Başsavcılık, Fransız şirketlerin, geçen ay 150 ülkeyi etkileyen "WannaCry (Ağlamak İstiyorum)" yazılımıyla aynı yöntemi izleyen ve "Petya" veya "Petrwrap" adı verilen virüs yazılımından etkilenmesi üzerine soruşturma açtı.

Soruşturmanın, "Fransa'daki bilgisayarlara dolandırıcılık amacıyla girilmesi", "bilgisayarların veri işleme sistemlerinin engellenmesi" ve "zorla para alma" gibi konularda açıldığı bildirildi.

Fransa'da demiryolu şirketi SNCF, market zinciri Auchan, inşaat ürünleri şirketi Saint-Gobain ve pek çok küçük şirket dünkü saldırıdan etkilenmişti.

Başlangıçta Ukrayna ve Rusya'yı önemli ölçüde etkileyen siber saldırı Avrupa, ABD ve Avustralya'ya da yayılmıştı.

Saldırıdan etkilenen en önemli merkezlerden biri 1986 yılında nükleer bir felaket yaşanan Ukrayna'nın Çernobil Nükleer Santrali olmuştu.

Geçtiğimiz mayıs ayında “WannaCry” isimli yazılımla düzenlenen uluslararası siber saldırı, Britanya’nın Ulusal Sağlık Sistemi’ni (NHS) felç edip tüm dünyaya hızla yayılarak çok sayıda ülkede on binlerce kişi ve kuruluşu vurmuştu. Saldırı 150 ülkede etkili olmuştu.

AA

Gündem Haberleri

Adalet Bakanlığından Rojin Kabaiş Açıklaması: DNA İncelemesi Yapıldı
DOA ARTIK DAHA KOLAY
Hava Harp Okulu öğrencisi Veli Bilgin eğitim sırasında hayatını kaybetti
Kendisinden olmayan çocuk için mahkemeye borçlu çıktı
Aile Mahkemelerinde Yargı Hızlandı: Temizleme Oranı Yüzde 100’ü Aştı