NEW YORK (AA) - Amerika Birleşik Devletleri (ABD) merkezli uluslararası doğalgaz firması Cheniere Energy'nin İcra Kurulu Başkanı Jack Fusco, küresel doğalgaz talebinin 2030'da yüzde 50 artacağının tahmin edildiğini söyledi.
New York'da düzenlenen "Barclays CEO Energy-Power Konferansı"nda konuşma yapan Fusco, dünya genelinde artan enerji talebine işaret ederek, 2030'a kadar küresel doğalgaz talebinin yüzde 50 artacağının öngörüldüğünü bildirdi.
Ekonomik ve çevresel nedenler yüzünden dünya genelinde doğalgaz talebinin yükseldiğine dikkati çeken Fusco, enerji üretiminde petrol ve kömür gibi yakıtlardan daha çevreci olan doğalgaza geçişin başladığını ve bu nedenle sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) tüketiminin de dünya genelinde arttığını vurguladı.
Fusco, geçen yıl küresel doğalgaz tüketiminin yüzde 10'unun LNG'den geldiğini dile getirerek, bu oranın 2030 yılında yüzde 15'e yükselmesinin beklendiği kaydetti.
Dünya LNG pazarının gelecek 5 yıl içinde hızla büyümesinin tahmin edildiğini belirten Fusco, ABD'nin zengin doğalgaz rezervleri ve düşük üretim maliyetinin, küresel LNG piyasasına da önemli katkı sağlayacağını anlattı.
ABD'nin ilk LNG ihraç eden Cheniere Energy'nin, şu ana kadar dünyanın birçok ülkesine LNG ihracatı yaptığını hatırlatan Fusco, temmuz sonu itibarıyla şirketin, Meksika Körfezi kıyısında bulunan "Sabine Pass" tesisinden toplam 20 LNG kargosunu dünya pazarına gönderdiğini ifade etti.
Yüzen depolama ve gazlaştırma tesislerinin (FSRU) önemine de dikkati çeken Fusco, geçen yıl Ürdün, Mısır ve Pakistan'ın FSRU'ları, geleneksel LNG tesislerine göre daha az harcama yaparak daha hızlı şekilde inşa ettiğini vurguladı.
Fusco, dünyada FSRU'nun karada yapılan LNG tesislerine göre daha sık kullanılmaya başlandığına dikkati çekerek, "Şu anda dünya genelinde yıllık 136 milyar metreküp gaz taşıyabilecek toplam 24 LNG gemisi var. 54 milyar metreküp gaz kapasitesine sahip 6 LNG gemisi de yapılıyor." dedi.
AA