Kurban Bayramı öncesi vatandaşlara uyarılarda bulunan Türk Veteriner Hekimleri Birliği (TVHB) Merkez Konseyi Başkanı Ali Eroğlu, kurbanlık hayvanların seçiminde yalnızca tür kriterinin değil, sağlık ve gelişim durumlarının da dikkate alınması gerektiğini belirtti. “Hayvanların kulak küpesi mutlaka olmalı, küpesiz ve kayıt dışı hayvanlar tercih edilmemelidir” diyen Eroğlu, hasta veya gebe hayvanların da kurban edilmemesi gerektiğini vurguladı.
“Hayvanların dış görünüşü sağlıklı, kılları parlak olmalı”
Eroğlu, büyükbaş hayvanlarda en az 2, küçükbaş hayvanlarda ise en az 1 yaşını doldurmuş olma şartı bulunduğunu belirterek şu ifadeleri kullandı:
“Koyunlarda ise 6 ayını doldurmuş ve anası kadar gelişmiş olanlar da kurban edilebilir. Çok zayıf, burun akıntısı, öksürük, topallık gibi belirtiler gösteren ya da gebe hayvanlar kesinlikle tercih edilmemelidir. Hayvanların dış görünüşü sağlıklı, kılları düzgün ve parlak, gözleri canlı ve tepkili olmalı; vücut bütünlüğü tam olmalıdır.”
Kesim öncesi hayvana yem verilmemeli, sadece su sağlanmalı
Kurbanlık hayvanların kesiminde dikkat edilmesi gereken hijyen kurallarına da değinen Eroğlu, “Kesim öncesi stres ve korku, hayvan refahını bozar, et kalitesini olumsuz etkiler” dedi. En az 12 saat önceden hayvana yem verilmemesi gerektiğini ancak temiz su sağlanmasının önemli olduğunu vurgulayan Eroğlu, kesimde kullanılacak ekipmanların temiz ve dezenfekte edilmiş olmasının hayati önem taşıdığını ifade etti.
Zoonotik hastalıklara dikkat çekti
“Bazı zoonotik hastalıklar (tüberküloz, brusella, şarbon, tenya, toksoplazma) sağlıklı görünen hayvanlarda da bulunabilir” diyen Eroğlu, bu nedenle kesim sonrası et ve iç organların mutlaka veteriner hekim kontrolünden geçirilmesi gerektiğini söyledi. Şüpheli durumlarda ise etin hiçbir parçasının atılmadan veteriner hekime gösterilmesi gerektiğinin altını çizdi.
Çevre kirliliğine ve hastalık yayılmasına neden olabilir
Kesim sırasında ortaya çıkan hayvansal atıkların gelişi güzel çevreye atılmaması gerektiğine vurgu yapan Eroğlu, “Bu durum zoonotik hastalıkların yayılmasına neden olabilir. Çevre sağlığı için kurallara uyulmalı” dedi.
Etin hijyenik koşullarda muhafaza edilmesi şart
Kesim sonrası etin kas yapısına dönüşmesinin yaklaşık 24 saat sürdüğünü belirten Eroğlu, bu sürecin serin ve gölge bir ortamda geçirilmesinin ardından buzdolabına alınmasının uygun olduğunu söyledi.
“Etler buzdolabında bir hafta saklanabilir. Daha uzun süreli saklama için porsiyonlara ayrılarak dondurulmalıdır. Etin tekrar tekrar çözülüp dondurulması sağlık açısından risklidir” uyarısında bulunan Eroğlu, etlerin en az 70 derece merkez sıcaklıkta iyice pişirilmesi gerektiğini kaydetti.
“Çiğ ya da az pişmiş et hastalıklara yol açabilir”
Çiğ veya az pişmiş et tüketiminin bazı hastalıkları beraberinde getirebileceğini hatırlatan Eroğlu, pişmiş etlerin buzdolabında muhafaza edilmesi ve oda sıcaklığında bırakılmaması gerektiğini söyledi. Ayrıca etle temas eden kesme tahtası, bıçak gibi ekipmanların iyice temizlenmesi ve sebze-meyve gibi çiğ tüketilecek gıdalarla temas ettirilmemesi gerektiğini belirtti.
Gıda güvenliği için kişisel hijyen şart
Etle temas eden kişilerin ellerini sık sık sabunla yıkamasının gıda güvenliği açısından hayati öneme sahip olduğunu ifade eden Eroğlu, bayram süresince vatandaşların hayvan refahı, çevre sağlığı ve hijyen kurallarına titizlikle uyması gerektiğini vurguladı.