Anlaşmanın yürürlüğe girmesi dolayısıyla Kosova Gümrük Müdürlüğünce düzenlenen programda konuşan Kosova Başbakanı İsa Mustafa, bugünü "Kosova için tarihi bir gün" olarak nitelendirdi.
Bugün ülkenin siyasi, toplumsal ve ekonomik gelişmesinde yeni bir sayfa açıldığı söyleyen Mustafa, "İstikrar ve Ortaklık Antlaşması, Kosova ve AB arasında ortak pazarın kurulmasını ve bölgesel işbirliğini, malların, hizmetlerin, iş ve sermayenin serbest dolaşımını sağlayacak" diye konuştu.
Programa ayrıca, AB Kosova Delegasyon Şefi Samuel Zbogar ve ABD'nin Priştine Büyükelçisi Greg Delawie'nin yanı sıra çok sayıda davetli katıldı.
"Siyasi konular, mevzuatın uyumlaştırılması, işbirliği politikası ve ticari meseleler" başlıklı dört ana bölümden oluşan antlaşma, gelecek 10 yıl boyunca yürürlükte kalacak.
Antlaşmanın yürülüğe girmesi, aynı zamanda Kosova'nın AB üyelik sürecindeki ilk önemli adımı olarak nitelendiriliyor. Böylelikle Kosova'nın, ekonomik planda da büyük kazançlar elde etmesi öngörülüyor. Antlaşmanın yürürlüğe girmesinin, yabancı yatırımcılar üzerinde olumlu etkisinin olması bekleniyor.
AA