TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilerek yasalaşan Karayolları Trafik Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, trafik güvenliğini artırmaya yönelik önemli yaptırımlar içeriyor. Düzenleme kapsamında, özellikle yaya güvenliğini tehlikeye atan sürücülere yönelik cezalar ciddi oranda artırıldı.
Drift yapanlara rekor ceza
Kamuoyunda “drift atmak” olarak bilinen tehlikeli sürüş hareketlerine karşı yaptırımlar ağırlaştırıldı. Yeni düzenlemeye göre drift yapan sürücülere 140 bin TL idari para cezası kesilecek.
Ayrıca bu sürücülerin ehliyetlerine 60 gün süreyle el konulacak, araçları da aynı süreyle trafikten men edilecek. Ehliyetin geri alınabilmesi için psikoteknik değerlendirme ve cezanın tamamen ödenmesi şart olacak.
Yaya yolunda scooter ve bisiklete geçit yok
Son dönemde artan şikayetler üzerine elektrikli scooter, bisiklet ve motorlu bisikletlerin yaya alanlarında kullanımına da sert önlemler getirildi.
Yaya yolu, kaldırım ve yaya geçitlerinde bu araçları kullananlara 5 bin TL para cezası uygulanacak.
Scooter işletmelerine sıkı denetim
Paylaşımlı elektrikli scooter hizmeti veren işletmelere yönelik denetimler de artırıldı. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’ndan yetki belgesi olmadan faaliyet gösteren işletmelere 86 bin 900 TL idari para cezası verilecek.
Yarış yapanlara ceza, kaçanlara hapis yolu
Trafikte izinsiz yarış yapan sürücülere 46 bin TL para cezası kesilecek ve ehliyetlerine 2 yıl süreyle el konulacak.
Ölümlü veya yaralanmalı trafik kazalarında olay yerini izinsiz terk eden sürücüler için ise 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası öngörülüyor.
Yeni düzenlemeyle birlikte Konya’da özellikle yaya güvenliğini tehdit eden alışkanlıklara karşı caydırıcı cezalar uygulanması hedefleniyor.