Konya'nın Beyşehir ilçesine bağlı Sadıkhacı Mahallesi'nde yer alan Eflatunpınar Hitit Su Anıtı, Hititler tarafından M.Ö. 13. yüzyılda inşa edildi. Anıt, doğal bir su kaynağı üzerine kurulu büyük bir havuz ve kabartma figürlerle süslenmiş dikdörtgen kayalardan oluşuyor. Hitit mühendisliği ve sanat anlayışının önemli örneklerinden biri olarak gösterilen anıt, aynı zamanda bölgedeki önemli temiz su kaynaklarından birinin hemen yanında bulunuyor.
Hititler Temiz Suyu Kutsal Saydı
Selçuk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Murat Turgut, Eflatunpınar'ın Hititler tarafından suya duyulan saygının bir yansıması olduğunu belirterek, “Hititler su inancına büyük önem verirlerdi. Temiz su kaynaklarını kutsamış ve bu kaynakların etrafına anıtlar inşa etmişlerdir” dedi. Konya'nın, Hitit su anıtlarının en yoğun bulunduğu bölgelerden biri olduğuna dikkat çeken Turgut, Eflatunpınar’ın bu anıtlar arasında öne çıktığını vurguladı.
Dini Sembolizmle Bezenmiş Taşlar
Doç. Dr. Turgut, anıtın figüratif yapısına ilişkin şu bilgileri paylaştı:
“Anıtın en altında 5 dağ tanrısı figürü bulunuyor. Bu figürlerden 3’ü delikli, yani dağlardan çıkan suyu temsil ediyor. Kenardaki iki figür doğrudan dağ tanrısını yansıtıyor. Bunların üstünde ise fırtına tanrısı ve güneş tanrıçası yer alıyor. En üstte ise, kanatlı güneş diski sembolü bulunmakta. Bu, Mısırlar'dan başlayarak Hititler, Asurlular, Babiller ve Persler tarafından kullanılan ve ‘dünyanın hakimi’ anlamına gelen evrensel bir güç simgesidir.”
Kuraklık Döneminde Siyasi ve Dini Mesaj
Eflatunpınar Hitit Anıtı'nın, Kral 4. Tuthaliya döneminde, yani günümüzden yaklaşık 3 bin 275 yıl önce yapıldığını belirten Turgut, bu dönemin Anadolu'da büyük kuraklıkların yaşandığı bir zaman dilimi olduğunu ifade etti. Turgut, “Anıtın hemen yanında iki önemli temiz su kaynağı bulunmaktadır. Hititler, su kaynaklarını anıtsallaştırarak hem halkı yönlendirmiş hem de dini inançlarını bu yapılar üzerinden göstermiştir” dedi.
UNESCO Geçici Listesi’nde
Eflatunpınar Hitit Su Anıtı, 2014 yılında UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’ne “Hitit Kutsal Su Tapınağı” olarak dahil edildi. Anıt, M.Ö. 2. binyılda kullanılan bir ticaret yolu üzerinde bulunmasıyla da tarihsel açıdan ayrı bir öneme sahip.