Konya'nın kadim geleneği: Cami içinde bayramlaşma

Konya'da bayram namazı sonrası cemaat, camiyi terk etmeden imamdan başlayarak tek tek musafaha ederek bayramlaşıyor. Çaybaşı Mahallesi'ndeki Külahçı Camisi İmamı Ahmet Çetintaş da bu geleneği yaşatmaya devam ediyor.

Konya’da asırlardır sürdürülen bayramlaşma geleneği, bayram namazı sonrasında camide cemaatin bir araya gelmesiyle yaşatılmaya devam ediyor. Mahalle sakinleri, namazın ardından camiyi hemen terk etmek yerine, imam başta olmak üzere birbirleriyle musafaha edip bayramlaşıyor. Bu gelenek, toplumsal dayanışmayı ve birlikteliği pekiştirirken, bayramın manevi atmosferini de güçlendiriyor.

Çaybaşı Mahallesi'nde, Hacı Fettah Mezarlığı'nın yanında bulunan Külahçı Camisi de bu geleneğin yaşatıldığı camilerden biri. Cami İmam Hatibi Ahmet Çetintaş, yıllardır bu uygulamayı sürdürerek mahalle sakinlerini bayram sevincinde buluşturuyor. Cemaatin cami içinde tek tek el sıkışıp bayramlaşması, hem büyüklerin hem de gençlerin kaynaşmasını sağlıyor.

Bayramın manevi iklimini derinden hissettiren bu gelenek, cami cemaati tarafından büyük bir memnuniyetle karşılanıyor. Katılımcılar, bu geleneğin kendilerini daha da yakınlaştırdığını ve bayramın ruhunu tam anlamıyla yaşadıklarını belirtiyor. Konya’daki birçok mahallede sürdürülen bu güzel adet, dini ve toplumsal değerlerin korunmasına katkı sunmaya devam ediyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

KONYA Haberleri

229 KİLOMETREYE 21 YIL
ÇİFTÇİNİN DOMUZ ÇİLESİ
18 BRANŞTA AYNI ANDA EĞİTİM
Tohumda Ar-Ge Devrimi: MEVKA’dan Konya ve Karaman’a 135 Milyon TL
AÇLIKTAN ÖLMEK ÜZEREYDİ