Konyalı yazarlar KOP’a gitti

Konya Ovası Projesi (KOP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı, Türkiye Yazarlar Birliği Konya Şubesi işbirliği ile “Yazılacak çok şeyimiz var: KOP’a gidiyoruz” adlı bir gezi düzenlendi

ilgili sorunları gördüğünüz ve doyduğunuz anda yavaş yavaş hizmet sektörünüz gelişmeye başlar sosyal konular ve sivil toplum ön plana çıkmaya başlar. İstanbul’da olduğu gibi. Konya olarak biz hala tarım toplumu sürecindeyiz. Türkiye’de küresel iklim değişikliği senaryosunun en kötü vurduğu yer KOP Bölgesidir. Türkiye’nin 60 yıllık uzun yağış ortalaması 640 milimetre civarında buranın ise 330 milimetre ortalaması bulunmaktadır.  Türkiye’de yeterli su var ancak su ihtiyaç olan yerde yok. Örnek olarak GAP’tan su getirsek tonu bize 5 liraya mal oluyor. En pahalı kullandığımız su şu anda motorla kuyudan çeksek tonu 35 kuruşa mal oluyor. Nükleer ve güneş enerji arttığında maliyetler düştüğünde Türkiye’nin suyu her bölgemize yetecek konumdadır. Arazi toplulaştırması projesi kapsamında tarım reformu için bu yıl 70 milyon lira, KOP Bölgesi’ndeki İl Özel İdarelerine de toplam 70 milyon lira aktarıldı. Amacımız insanımız daha ekonomik tarım yapmasını sağlamak ve aile bireyleri başına düşen gelir oranını arttırmak.” 
 
“Yapılanları yerinde gördük”
Türkiye Yazarlar Birliği Konya Şubesinin 2013 yılı programı kapsamında yapılan gerçekleştirilen “Yazılacak çok şeyimiz var: KOP’a Gidiyoruz” gezisinden duyduğu memnuniyeti dile getiren TYB Konya Şube Başkanı M. Ali Köseoğlu da, bu gezi ile Konya Ovası Projesi Bölge Kalkınma İdaresi tarafından yaptırılan veya yapımına kaynak aktarılan eserlerin yerinde görüldüğünü belirtti. Konya’nın entelektüel birikimi olan yazarların KOP İdaresi bünyesinde yapılanları gerek haberlerde gerekse televizyonlarda haber bültenlerinde izlediğini kaydeden Köseoğlu, “Yerinde görmek daha da iyi olur düşüncesi ile bugün buradayız. KOP denilince aklımıza ilk olarak su geliyordu. Su elbette bizler için çok önemli ancak suyun geldiği alanlarda sosyal ve ekonomik kazanımlar da yaşanıyor, bunları da yerinde görmek bizler için çok isabetli olmaktadır. Başkanımızın, rektörlük döneminden başlayarak KOP İdaresi Başkanlığı dönemindeki çalışmalarını yakından ve takdirle izliyoruz. Bizleri misafir ettiğiniz için çok teşekkür ederim” diye konuştu. 
 
Yaylacık Köyü muhtarı İsmail Portakalcıoğlu da, 2005 yılında pilot bölge olarak seçilen Yaylacık köyüne kurulan modern sulama altyapısı ve organik tarım projesiyle köydeki göçün durduğunu ve geriye dönüşlerin yaşanmaya başladığını belirterek KOP Projelerinin dağlık alanları yeniden yaşanılabilir hale dönüştürdüğünü söyledi. 
 
Kahvaltının ardından Bozkır’da bulunan Mavi Boğaz’a hareket eden yazarlar burada kısa bir doğa yürüyüşü yaparak hatıra fotoğrafları çektirdi. Öğle yemeğinin ardından Bozkır ve Bağbaşı Barajları gezilerek çalışmalar hakkında KOP İdaresi Uzmanı Mevlüt Pınarkara’dan bilgiler aldı. 
 
 

Yerel Haberleri

MİLYONLUK VURGUN ENGELLENDİ
Lazerle Göz Çizdirme Dönemi: Hangi Yöntem Size Uygun?
ARANAN ŞAHISLARA SIKI TAKİP
BİR İLÇE SULAR ALTINDA
KONYA'NIN SU GÜVENLİĞİ