Konya'daki sosyal değişim ABD'de yazıldı

''Critique: Critical Middle Eastern Studies'' dergisinin son sayısında Konya'daki sosyoekonomik değişime yer verildi.

Selçuk Üniversitesi (SÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yasin Aktay, yaptığı açıklamada ABD'de 2006 yılında düzenlenen ''Konya'' sempozyumunun yarattığı ilgi üzerine, ABD ve İngiltere'de merkezleri bulunan ''Critique: Critical Middle Eastern Studies'' dergisi yönetiminin, son sayısını tamamen Konya'ya ayırdığını ve bu sempozyumdaki bazı makaleleri yayınladığını söyledi.

 

Aktay, derginin bu son sayısının, ABD Bates Üniversitesi'nden Prof. Eric Hooglund'un genel yayın yönetmenliğinde ve kendisinin danışmanlığında hazırlandığını ifade etti.

''Bu çalışmada temel amacımız, 'toplumun derinliklerinde neler var?' bunları ortaya çıkarmaktı'' diyen Aktay, dergide, küreselleşen dünyada Konya'nın irdelendiğini, bu kentteki çarpıcı değişim tespitlerinin ortaya konulduğunu vurguladı.

 

''Konya, son yıllarda Türkiye'de yaşanmakta olan kentsel devrim dediğimiz gelişmenin net olarak tespit edildiği yerlerden biridir. Bunun göstergelerini, 'son derece güçlenen sivil toplum yapısı, küresel dünya ile ekonomik, kültürel ve sosyal alanda geri alınamayacak derecede yaşanan bütünleşme, dünya kentleriyle özerk düzeyde kurulan temaslar' olarak sıralayabiliriz'' diyen Prof. Dr. Aktay, 11. Dünya Tarihi Kentler Konferansı'nın geçen günlerde Konya'da yapılmasını da buna örnek gösterdi.

    

''KONYA'DA KÜLTÜR, ARTIK MELEZDİR''

 

Konya'da soysal gelişimin bireysel anlamda da izlerine rastlandığını belirten Prof. Dr. Aktay, ''Konya'da kültür artık sadece Konyalı değildir, melezdir. Ancak ne kadar melez olsa bile, güçlü Konyalı ögeleri taşıyor. Konya her geçen gün kendi toprağına farklı tohumlar ekip, bunları topluyor'' diye konuştu.

 

Aktay'ın açıklamasına göre dergide, kendisinden başka ABD Michigan State University öğretim üyelerinden Dr. Hasan Kösebalaban, Utah Üniversitesi'nden Doç. Dr. M. Hakan Yavuz, SÜ'den Prof. Dr. Abdullah Topçuoğlu, Doç. Dr. Önder Kutlu, Doç. Dr. Hülya Küçük'ün makalelerine yer veriliyor.

AA

Kültür Sanat Haberleri

Atıklardan yaptıkları müzik aletleri ile konser verdiler
Antalya'da Şafak Vakti Sıra Dışı Manzara
Alanya Kalesi'nin 800 Yıllık Sırrı
Türkiye’de Sadece 7 Tane Kaldı: İşte Küllerinden Doğan Mavi Değirmen
Ayder Öncesi Nefes Kesen Prova: Kazanamayan Kurbana Gidiyor!