Konya'da Yağışa Rağmen Yeraltı Suyu Düşüyor

Yağışlar Konya'da yeraltı suyunu yükseltmedi. Uzmanlar çiftçilere ekim için acele etmeme ve toprağın nemini bekleme çağrısı yaptı.

Konya’da son dönemde etkili olan yağışlar umut verse de yeraltı sularındaki düşüş eğilimi devam ediyor. Konya Teknik Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Fetullah Arık, yağışların henüz yeraltı su seviyelerine olumlu yansımadığını belirterek mevcut durumun yakından izlendiğini vurguladı.

Çiftçilere "Toprak Nemi" Tavsiyesi

Ekim döneminde toprağın yeterince nemlenmesinin kritik önem taşıdığına dikkat çeken Prof. Dr. Arık, çiftçilerin acele etmemesi gerektiğini belirtti. Yeraltı suyunu çekmek yerine yağışların toprağa sağladığı nemden faydalanılması gerektiğini ifade eden Arık, bölgede su kullanımı için daha kalıcı ve etkin planlamaların hayata geçirilmesinin şart olduğunu kaydetti.

734 Obruğun 704’ü Konya’da

Bölgedeki obruk riskine de değinen Prof. Dr. Arık; Konya, Karaman ve Aksaray genelinde toplam 734 obruk bulunduğunu, bunların 704’ünün ise doğrudan Konya sınırları içinde yer aldığını aktardı. Obruk oluşum ivmesinde bir miktar yavaşlama gözlendiğini belirten Arık, kesin bir sonuca varmak için verilerin uzun vadeli takip edilmesi gerektiğini söyledi.

Erken Uyarı Sistemleri Yolda

Aşırı su kullanımının obrukları tetiklediği bilincinin yaygınlaştığını vurgulayan Arık, Karatay Belediyesi ve Bahri Dağdaş Tarımsal Araştırma Enstitüsü iş birliğiyle yürütülen projelerden bahsetti. Çalışmalarda tasarruflu sulama yöntemleri ve kritik noktalarda erken uyarı sistemleri kurulması üzerinde durulduğu ifade edildi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

KONYA Haberleri

BİRİ ARACIN ALTINDA, BİRİ AĞAÇTA
Gazze’deki Zorlu Eğitim KTÜN’de Ele Alındı
2 GENCİN YAŞAM SAVAŞI SÜRÜYOR
MEKE'DE FRANSIZ GEZGİNLER
Kulu’da yanan traktörde maddi hasar oluştu