Konya’da etkili olan sıcak hava dalgası, sağlık uzmanlarını harekete geçirdi. KTO Karatay Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Nurhan Ünüsan, özellikle yaz aylarında doğru beslenmenin bağışıklık sistemini güçlendirdiğini ve hastalıklara karşı koruma sağladığını ifade etti.
Prof. Dr. Ünüsan, vücudun savunma sisteminde önemli rol oynayan bağırsak mikroorganizmalarına dikkat çekerek, "Daha az hastalanmak istiyorsak, mikrofloramızı doğru yönde beslememiz gerekiyor" dedi. Yaz mevsiminde doğru beslenmenin, obezite, koroner kalp hastalıkları, yüksek tansiyon ve diyabet gibi kronik hastalıklara karşı da koruyucu olduğunu belirtti.
“Yaz ayında nasıl beslenirsek, vücudumuzdaki yararlı mikroorganizmaların gelişmesine o ölçüde katkı sağlamış oluruz” diyen Ünüsan, özellikle mevsim meyve ve sebzelerinin tüketilmesini önerdi. “Diyetimizi mutlaka renklendirmeliyiz. Karpuz, kavun gibi sarı ve kırmızı renkli meyveler; patlıcan gibi eflatun tonları içeren sebzeler tercih edilmeli” şeklinde konuştu.
Su tüketiminin de ihmal edilmemesi gerektiğini vurgulayan Ünüsan, yoğurt ve ayran gibi fermente gıdaların yaz aylarında beslenme rutininde mutlaka yer alması gerektiğini ifade etti. Ayrıca, yiyeceklerin doğru pişirme yöntemleriyle hazırlanmasının da sağlık açısından önemli olduğunu dile getirdi.
Güneşin doğal D vitamini kaynağı olduğunu hatırlatan Ünüsan, "Özellikle yaşlılar, hamileler ve bebekler için sabah saatlerinde güneşlenmek çok önemli. Güneşten doğru saatlerde faydalanmalıyız" uyarısında bulundu.
Uzmanlar, sıcak havalarda serinlemek amacıyla tüketilen dondurma gibi ürünlerde de porsiyon kontrolünün önemine işaret ederek, "Her şeyin fazlası zarar. Serinlemek isterken sağlığımızdan olmamak için ölçülü olmalıyız" dedi.