Konya Büyükşehir Belediyesi, 2025 yılı boyunca otobüs ve tramvaylarla 117 milyondan fazla yolcuya hizmet verdi.
Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, Konya’nın öğrenci ulaşımında Türkiye’nin en ucuz şehri olduğunu hatırlatarak, çevreci ve erişilebilir araçlarla hizmet kalitesinin artırıldığını vurguladı.
OTOBÜS VE TRAMVAY PERFORMANSI
2025’te;
Otobüsler: 31 milyon 339 bin 927 kilometre, 964 binden fazla sefer, 83 milyon 315 bin 997 yolcu
Tramvaylar: 77 bin 694 sefer, 34 milyon 170 bin 949 yolcu
Toplamda 117 milyonun üzerinde yolculuk gerçekleştirildi.
GÜNLÜK ORTALAMA KAÇ KİŞİ TOPLU ULAŞIM KULLANDI?
Yıllık 117 milyon yolculuk dikkate alındığında, günlük ortalama yaklaşık 320 bin kişi toplu ulaşımı kullandı.
(117.000.000 / 365 ≈ 320.500)
NÜFUSUN YÜZDE KAÇI TOPLU ULAŞIMI KULLANDI?
Konya’nın toplam nüfusu 2,3 milyon. Toplu ulaşım hizmetinin yoğunlaştığı Meram, Selçuklu ve Karatay ilçelerinin nüfusu ise yaklaşık 1,3 milyon.
Merkez ilçeler bazında:
Günlük 320 bin yolcu, 1,3 milyon nüfusun yaklaşık %25’ine karşılık geliyor.Genel Konya nüfusu bazında:
Günlük kullanım, 2,3 milyon nüfusun yaklaşık %14’ü düzeyinde.
Not: Bu oranlar günlük yolculuk sayısına göre yaklaşık hesaplamalardır; aynı kişinin bir günde birden fazla yolculuk yapabildiği dikkate alınmalıdır.
HEDEF: UCUZ, ÇEVRECİ VE KONFORLU ULAŞIM
Yeni nesil, çevre dostu ve erişilebilir araçlarla filonun güçlendirildiğini belirten Başkan Altay, özel araç kullanımını azaltmayı, toplu taşımayı cazip kılmayı ve çevreyi korumayı öncelik olarak tanımladı.