Adalet Bakanı Akın Gürlek, nişasta bazlı şeker üretimi ve ticareti yapan bazı firmalara yönelik yürütülen soruşturmayla ilgili açıklama yaptı. Soruşturma kapsamında Konya’nın da aralarında bulunduğu 8 ilde eş zamanlı adli işlemler gerçekleştirildi.
İstanbul merkezli soruşturma kapsamında İstanbul, Kocaeli, Sakarya, Ankara, Konya, İzmir, Gaziantep ve Adana’da toplam 26 adreste arama yapıldı. İşlemlerin 25 şirkete yönelik gerçekleştirildiği bildirildi.
47 şirket yöneticisi ifadeye çağrıldı
Soruşturma kapsamında şirket yöneticisi olduğu belirlenen 47 şüpheli, ifadelerinin alınması amacıyla çağrı yoluyla adli makamlara davet edildi.
Bakan Gürlek, soruşturmanın İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Örgütlü Suçlar Soruşturma Bürosu koordinesinde, İstanbul İl Emniyet Müdürlüğü Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü tarafından yürütüldüğünü açıkladı.
Şeker kotası ve satış sınırları mercek altında
Soruşturmanın temelinde, bazı firmaların Şeker Kanunu ile belirlenen kota ve iç piyasa satış sınırlamalarını ihlal ettiği yönündeki tespitler bulunuyor.
Tarım ve Orman Bakanlığı Şeker Dairesi Başkanlığı tarafından yapılan denetimler ile Hazine ve Maliye Bakanlığı Vergi Denetim Kurulu Başkanlığı’nın incelemeleri sonucunda, iç piyasaya arz edilmemesi gereken nişasta bazlı şeker niteliğindeki bazı ürünlerin piyasaya sürüldüğünün belirlendiği aktarıldı.
Ürünlerin farklı isimlerle faturalandırıldığı iddiası
İncelemelerde dikkat çeken bir diğer konu ise ürünlerin faturalandırılma şekli oldu.
Bakan Gürlek’in açıklamasına göre bazı ürünlerin gerçek niteliğinin gizlenmesi amacıyla “maltodekstrin”, “glukoz”, “nişasta” ve “fruktoz” gibi isimlerle faturalandırıldığı tespit edildi.
Ayrıca faturalarda belirtilen ürünlerle fiilen teslim edilen ürünlerin farklı olduğu yönünde bulgulara ulaşıldığı belirtildi.
Soruşturma birçok suç yönünden yürütülüyor
Yetkililer, soruşturmanın yalnızca şeker kotasıyla sınırlı olmadığını bildirdi. Dosyada gıda ve ilaçların bozulmuş veya değiştirilmiş şekilde ticareti, vergi kaçakçılığı, yanıltıcı belge düzenleme veya kullanma, özel belgede sahtecilik ve fiyatları etkileme suçları yönünden inceleme yapılıyor.
Adalet Bakanı Akın Gürlek, yürütülen soruşturmanın halk sağlığı, tüketici güveni, vergi gelirleri ve piyasa düzeni açısından önem taşıdığını belirterek, hukuka aykırı faaliyetlerin üzerine kararlılıkla gidileceğini ifade etti.
Soruşturma kapsamında adli işlemler ve incelemeler devam ediyor.