Konya'da 'Atığını Getir, Para Kazan' Dönemi Başlıyor

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı öncülüğünde yürütülen Depozito Yönetim Sistemi için belirlenen 7 ilden biri olan Konya’da koordinasyon toplantısı gerçekleştirildi. Toplantıda sistemin çevresel ve ekonomik etkileri değerlendirildi.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Türkiye Çevre Ajansı (TÜÇA) ve Konya Valiliği iş birliğiyle Konya Büyükşehir Belediyesi Fen İşleri Toplantı Salonunda gerçekleştirilen Depozito Yönetim Sistemi Koordinasyon Toplantısı, çevre alanında önemli mesajların verildiği bir platforma dönüştü.

Toplantıda, Ulusal Depozito Yönetim Sistemi’nin çevresel etkileri, geri dönüşüm oranlarının artırılması ve uygulama süreci masaya yatırıldı. Ayrıca, Depozitosu Olan Ambalajlar (DOA) makinesi tanıtıldı.

"Depozito sistemine ülke olarak büyük ihtiyaç duyuyoruz"

Toplantıda konuşan Konya Ticaret Odası Başkanı Selçuk Öztürk, sistemin önemine vurgu yaparak, "Atığın kaynağında ayrılarak geri dönüşüme kazandırılması çok kıymetli. Depozito sistemine ülke olarak çok büyük ihtiyacımız olduğu kaçınılmaz. Biz de Konya’daki oda ve borsalar olarak elimizden gelen desteği sunmaya hazırız" dedi.

"Cam şişe ithalatı sona erecek, Türkiye ihraç eder hale gelecek"

Türkiye Çevre Ajansı Başkanı Prof. Dr. Ferhat Pirinççi, sistemin ekonomik ve çevresel katkılarını şu sözlerle anlattı:

"Her yıl Fransa, Malta ve Romanya’dan yaklaşık 200 bin ton atık cam ithal ediyoruz. Bu sistem sayesinde ithalat duracak, hatta Türkiye ihraç eder hale gelecek. Doğaya atılan bir plastik 400-500 yılda çözünürken artık sanayi hammaddesi olarak geri dönecek. Bu da çevre için ölçülemez bir kazanım. DOA makinelerini tüm ilçelere yaymayı planlıyoruz ve tüm paydaşlarımızdan güçlü destek bekliyoruz."

"Denizlerde balıktan çok pet şişe olacak" uyarısı

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, çevre kirliliği ve kaynak israfının önlenmesinde sistemin önemine dikkat çekerek şöyle konuştu:

"Ülkemizde günlük 50 milyon içecek ambalajı üretiliyor. Eğer önlem alınmazsa, 2050 yılında denizlerde balıktan çok pet şişe olması bekleniyor. Konya olarak çevre bilincini güçlendiren projelere öncülük ediyoruz. Depozito sistemini tüm kurumlarımızla birlikte etkin şekilde uygulayacağız. Hedefimiz Türkiye’ye değil, dünyaya örnek olacak bir çevre anlayışını inşa etmek."

"Depozito sistemi bir medeniyet meselesidir"

Toplantının kapanış konuşmasını yapan Konya Valisi İbrahim Akın, sürecin toplumsal sahiplenme ile yürütülmesi gerektiğini belirterek şu ifadeleri kullandı:

"Depozito sistemini bir medeniyet meselesi olarak görüyoruz. Belediyelerimizden üniversitelerimize, sanayicilerimize kadar herkesin bu sistemdeki rolü çok kıymetli. Attığımız her adım Türkiye’yi daha yaşanabilir bir geleceğe taşıyacak."

Toplantının ardından, tanıtılan DOA makinesine katılımcılar tarafından atıklar atılarak sistemin işleyişi uygulamalı şekilde gösterildi. Konya, depozito sistemiyle çevresel dönüşümün öncüsü olmaya hazırlanıyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

KONYA Haberleri

MARANGOZLAR KÖPRÜLÜ KAVŞAĞI'NA 8 ŞERİTLİ YOL GELDİ
GÖNÜLLER MEVLANA'DA BULUŞTU
AKÖREN'DE İKİNCİ DEPREM
Bozkır’da sağlık farkındalığı için 10 kilometrelik koşu düzenlendi
KONYA'DA DUYAN TEPEYE KOŞTU