Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, KOSKİ bünyesinde geliştirilen Coğrafi Bilgi Sistemleri (KoskiCBS) ile şehrin altyapı yönetiminde yeni bir dönemin kapılarını açtıklarını duyurdu. 40 bin kilometrekarelik geniş bir hizmet alanında, dünyanın çevresini aşan bir uzunluğa sahip olan altyapı ağı, artık tamamen dijital ve yerli bir sistemle kontrol ediliyor.
41 Milyon Metrelik Dev Altyapı Ağı Anlık Takipte
Sistem; içmesuyu, atıksu, yağmursuyu, tatlısu, mor şebeke ve tarımsal sulama hatlarından oluşan toplam 41 milyon metrelik hattı tek merkezde topluyor. 31 ilçe ve 1.142 mahalledeki 2,3 milyonu aşkın nüfusa hizmet veren bu yapı, yaklaşık 3 bin 900 üstyapı tesisini de anlık analiz yeteneğiyle izliyor. Başkan Altay, KoskiCBS’nin yıllık ortalama 65 milyon sorguya yanıt vererek operasyonel hızda rekor kırdığını belirtti.
Türkiye’de Bir İlk: 6 Farklı Şebeke Tek Merkezden Yönetiliyor
Konya, Türkiye’de 6 farklı su şebekesinin eş zamanlı yönetildiği tek şehir olma unvanını taşıyor. Bu karmaşık yapının sürdürülebilirliğini sağlayan KoskiCBS, sadece rutin operasyonlarda değil, 6 Şubat depremleri gibi afet süreçlerinde de saha verilerinin koordinasyonuyla kritik bir rol üstlendi. 300’den fazla veri katmanına sahip olan sistem, uydu görüntülerinden imar planlarına kadar her detayı entegre şekilde sunuyor.
Yerli Yazılımla 47,8 Milyon Liralık Dev Tasarruf
Sistemin tamamen yerli imkanlarla geliştirilmesinin ekonomik boyutuna dikkat çeken Başkan Altay, bu sayede dışa bağımlılığın sona erdiğini ve 47,8 milyon liralık bir tasarruf sağlandığını vurguladı. Vatandaş odaklı hizmetlerde de kullanılan sistem üzerinden bugüne kadar binlerce altyapı ve abone durum belgesi düzenlendi. Gelecek projeksiyonunda ise yapay zeka destekli analizler ve büyük veri çözümleriyle dijitalleşmenin bir üst seviyeye taşınması hedefleniyor.