Konya Ovası'nın Can Suyu Yerin Altında Hapsoldu!

PANKOBİRLİK Genel Başkanı Ramazan Erkoyuncu, 2026 üretim sezonunda yüzleri güldüren yağışları değerlendirdi; ancak su krizi ve fahiş girdi maliyetleri konusunda çok sert uyarılarda bulundu.

Başkan Ramazan Erkoyuncu, Konya Ovası’nın aldığı son yağışların tarımsal üretim için umut verici olduğunu belirtti. Özellikle kar örtüsünün hububat için hayati bir öneme sahip olduğunu vurgulayan Erkoyuncu, karın toprağa sızarak hem yeraltı sularını beslediğini hem de zararlıları azalttığını ifade etti. Ancak yağışların miktarı kadar, bitkinin gelişim dönemindeki dağılımının da verim için belirleyici olduğunun altını çizdi.

Gübre ve Mazot Krizi: Gıda Enflasyonu Kapıda mı?

Üreticinin sadece doğayla değil, ekonomik yüklerle de savaştığını belirten Erkoyuncu, gübre ve mazot maliyetlerindeki %70-90 aralığındaki artışa dikkat çekti. Küresel jeopolitik gerilimlerin ve dışa bağımlılığın çiftçiyi gübre kullanımından vazgeçme noktasına getirdiğini söyleyen Başkan, "Eksik gübreleme verim kaybına, bu da tüketiciye gıda enflasyonu olarak yansır" dedi. Erkoyuncu, devlet sübvansiyonlarının artırılması çağrısında bulundu.

Dış Havzalardan Su Temini Artık Bir Tercih Değil Mecburiyet

Konya Ovası’nın geleceğinin yeraltı sularına hapsolamayacağını ifade eden Erkoyuncu, dış havzalardan su aktarımının önemini yineledi. Beyşehir, Suğla, Ermenek ve Manavgat Çayı gibi kaynakların ovaya kazandırılmasının şart olduğunu belirten Başkan, Çarşamba Çayı’na 3 yıldır su verilemediğini hatırlattı. Ayrıca çiftçilere, afet risklerine karşı TARSİM sigortalarını ihmal etmemeleri yönünde çağrı yaptı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

KONYA Haberleri

MERAM'DA İLKLERİ YAPTI
300 YILLIK MERMER DİBEK
Karatay'da Huzurun Reçetesi: Aile Akademisi Başladı!
DOSD Meram’dan Annelerin Yüreğine Dokunan Destek
Meram'da gençler için yeni dönem başlıyor