Konya Çimento, Ilgın ilçesi Boğazkent ve Kapaklı Mahallelerinde gerçekleştirmeyi planladığı Kalker Ocağı ve Kırma-Eleme Tesisi için Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporunun gerekli olmadığına dair Bakanlık kararı aldı.
Konuyla ilgili açıklama, Çevresel Etki Değerlendirmesi İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü tarafından yapıldı. Bakanlık, ÇED Yönetmeliği’nin 17. maddesi uyarınca yapılan değerlendirmede, Konya Çimento'nun projesinin çevresel etki açısından büyük bir risk taşımadığını belirterek "ÇED Gerekli Değildir" kararı verdi.
Proje Detayları ve Saha Bilgisi
Proje, Konya ilinin Ilgın ilçesi Boğazkent ve Kapaklı Mahalleleri arasında yer alan 91312 Ruhsat Numaralı Kalker Ocağı ve Kırma-Eleme Tesisi sahasında gerçekleştirilecek. Kalker ocağı, inşaat sektöründe yaygın olarak kullanılan kalker taşı çıkarımı ve kırma-eleme işlemleri için tasarlandı.
Projede II-A Grubu olarak sınıflandırılan Kalker Ocağı ve Kırma-Eleme Tesisi faaliyetlerinin çevresel etkilerinin minimum düzeyde kalacağı öngörülerek, ÇED sürecinin başlatılmasına gerek görülmemiştir.
Bakanlık ve Valilikten Resmi Açıklama
Çevresel Etki Değerlendirmesi İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü, yapılan değerlendirmeyi içeren açıklamada, projenin çevreye olası etkilerinin en aza indirildiği ve çevresel denetim açısından bir sorun teşkil etmediği ifade edildi. Konya Çimento'nun, ÇED Yönetmeliği çerçevesinde başvurduğu süreçte, Valilik tarafından alınan karar doğrultusunda projenin herhangi bir ÇED raporu gerektirmediği kaydedildi.