Konya 2050’yi Şimdiden Yaşıyor

2050 için öngörülen sıcaklık değerleri şimdiden Konya’da yaşanıyor. Uzmanlar uyarıyor: Gece bile düşmeyen sıcaklıklar tehlike saçıyor.

Küresel ısınmanın yıkıcı etkileri artık geleceğin değil, bugünün gerçeği. Dünya Meteoroloji Örgütü'ne göre 2050 yılına ait iklim projeksiyonları, birçok şehirde bugünden yaşanıyor. Türkiye'de bu sürecin en çarpıcı örneği Konya oldu.

Gece Serinliği Tarih Oldu: Buharlaşma Rekor Seviyede

Gölgede serinliğiyle bilinen Konya, artık gölgelerde bile nefes aldırmayan bir sıcaklık yaşıyor. Gece saatlerinde bile hava sıcaklığı düşmüyor, rüzgarın etkisi ise neredeyse sıfıra indi. Su kaynakları alarm veriyor, buharlaşma seviyesi en üst noktaya ulaştı.

Meteoroloji verilerine göre, son günlerde Konya'da sıcaklıklar 35-36 derece aralığında seyrediyor. Vatandaşlara dikkatli ve tedbirli olmaları çağrısı yapılıyor.

Avrupa’da Rekorlar Kırıldı: Türkiye de Etkisi Altında

Copernicus İklim Değişikliği Servisi’ne göre, Avrupa'da Haziran 2025, son 30 yılın en sıcak beşinci Haziran’ı olarak kayıtlara geçti. Kıta genelinde sıcaklık ortalaması, 1991-2020 döneminin 1,10 derece üzerine çıktı.

Fransa’da 16 vilayet kırmızı, 68 vilayet turuncu alarmda. Gece sıcaklıkları 20 derecenin altına düşmüyor. Aşırı sıcaklar nedeniyle en az iki kişi hayatını kaybetti.

2050 Öngörüleri 2025’te Yaşanıyor

Dünya Meteoroloji Örgütü (WMO), 2015’te yaptığı 2050 projeksiyonlarında öngörülen sıcaklıkların bazı bölgelerde çoktan gerçekleştiğini açıkladı. Örneğin İspanya’nın Huelva kentinde 2050’de 43 derece beklenirken, bu yıl 46 derece ölçüldü.

Prof. Dr. Murat Türkeş: “1,5 Derece Sınırı Neredeyse Her Ay Aşılıyor”

Boğaziçi Üniversitesi’nden Prof. Dr. Murat Türkeş, Avrupa ve Akdeniz genelinde sıcaklık artışlarının hızla tırmandığını vurguladı. Türkeş’e göre, küresel ısınma artık sanayi öncesi döneme göre 1,5 derece eşiğini düzenli olarak aşıyor.

Kentsel ısı adası etkisi, şehirlerde sıcaklığı daha da arttırıyor. Özellikle denizlerdeki 2 ila 5 derecelik sıcaklık artışı, kıyı kentlerinde kuraklık, tarımsal verim kaybı ve yangın riskini artırıyor.

Uzmanlardan Kritik Uyarı: 11.00-17.00 Arasında Dışarı Çıkmayın

Prof. Türkeş, yaşlılar, çocuklar, hamileler ve kronik hastalığı olanların güneşin en etkili olduğu 11.00-17.00 saatleri arasında dışarı çıkmaması gerektiğini belirtti.

MEMLEKET-ÖZEL HABER

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

KONYA Haberleri

ALACABEL'DE KAR YAĞIŞI ETKİSİNİ GÖSTERDİ
Seydişehir polisi şüpheli araçtan 4 ruhsatsız tabanca ele geçirdi
5 AYRI KAZADA 10 YARALI
LATİN AMERİKA LİDERLERİYLE BULUŞTU
HAFTA SONU YAĞIŞLI GEÇECEK