Mevcut sistemde firmalar mali yapılarını düzeltmek için konkordato ilan edebiliyor ve bu süreçte alacaklılar haciz işlemi yapamıyor, bankalar kredi borçlarını tahsil edemiyor. Ancak son dönemde bazı şirketler, borçlarından kurtulmak için sistemi suiistimal etmeye başladı. Yeni taslak ile mahkeme reddi sonrası borcun ödenmesini sağlayacak bir değişiklik gerçekleşmediği sürece tekrar konkordato başvurusu yapılamayacak.
Adres Değişikliğiyle Tekrar Başvuru Dönemi Sona Eriyor
Taslakta, başvuru tarihinden geriye dönük altı ay içinde yapılan adres değişikliklerinin yeni konkordato başvurularında dikkate alınmayacağı belirtiliyor. Düzenleme, kötü niyetli borçluların mahkeme değiştirerek aynı taleple tekrar başvurmasının önüne geçmeyi hedefliyor.
Hileye Karşı Cezai Yaptırım
Konkordato sürecinde alacaklıları, mahkemeyi veya komiseri mali durumu hakkında yanıltan borçlular, bir yıldan üç yıla kadar hapis ve üç bin güne kadar adli para cezası ile cezalandırılacak. Taslak, geçici veya kesin mühlet elde etmek veya konkordato projesini tasdik ettirmek amacıyla yapılan hileleri kapsamına alıyor.