Kongo Demokratik Cumhuriyeti'ndeki olaylar

Başsavcı Numbi, evrakta sahtecilikle suçlanan ve Londra'da tedavi gören muhalif Katumbi'ye, "yurt dışına çıkış izninin" kaldırıldığını belirterek, en kısa zamanda yargı karşısına çıkması için ülkesine dönmesi çağrısında bulundu.

KİNŞASA (AA) - Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nde evrakta sahtecilikle suçlanan ve Londra'da tedavi gören muhalif Moise Katumbi'nin yurt dışına çıkış izni kaldırıldı.

Kongo Demokratik Cumhuriyeti Başsavcısı Flory Kabange Numbi, Katumbi'nin avukatlarına gönderdiği savcılık kararında, yargılanmasına devam edilen muhalif siyasetçiye hastalığı nedeniyle 20 Mayıs 2016'da verilen "yurt dışına çıkış izninin" kaldırıldığını belirterek, Katumbi'ye en kısa zamanda yargı karşısına çıkması için ülkesine dönmesi çağrısında bulundu.

Ülkenin güneydoğusunda, bakır madeni açısından zengin Katanga bölgesinin eski valisi olan ve 2015'te muhalefet cephesine geçen Katumbi, iktidarı devirmek için paralı asker tutmak, belgede sahtecilik yapmak, devletin iç ve dış güvenliğini tehdit etmek suçlamalarıyla şimdiye kadar üç kez hakim karşısına çıktı.

Lubumbashi Mahkemesi Haziran 2016'da, evrakta sahtecilik yaptığı gerekçesiyle Katumbi'ye 3 yıl hapis ve bir milyon dolar tazminat cezası vermişti. Katumbi'yi yargılayan hakim Chantale Ramazani Wazuri ise Temmuz 2016'da, bu cezayı devlet başkanlığının baskısıyla verdiğini itiraf etmişti.

Yargılandığı için ülke dışına çıkması yasak olan Katumbi'nin, tedavi için 20 Mayıs 2016'da Londra'ya gitmesine izin verilmişti.

AA

Gündem Haberleri

İran’da mahsur kalan Pegasus uçağı 52 gün sonra Sabiha Gökçen’de alkışlarla karşılandı
Ankara İtfaiyesi Karıştı: Usulsüz Rapor İddiası ve Domatesli Protesto
İbrahim Tatlıses Taburcu Oldu: Miras Kararı Herkesi Şok Etti!
Maaş alamayan belediye işçilerinden Başkan İşçimenler’e tepki
OKUL DEĞİL DİJİTAL KALE