KOCAELİ (AA) - ŞENGÜL OYMAK - 17 Ağustos 1999 Marmara depreminde en ağır yıkımın yaşandığı Kocaeli, aradan geçen 17 yılda yapılan çalışmalarla yaralarını sarmayı başardı.
Merkez üssü Kocaeli'nin Gölcük ilçesi olan, 17 Ağustos 1999'da saat 03.02'de meydana gelen ve yaklaşık 45 saniye süren 7,4 büyüklüğündeki depremin ardından hayata geçirilen birçok proje sayesinde kentin çehresi değişti.
Marmara depreminde en ağır yıkımın yaşandığı kent olan Kocaeli'de, TOKİ, belediye ve özel sektör tarafından deprem yönetmeliğine uygun binlerce yeni konut yapıldı.
Vatandaşlar, Büyükşehir Belediyesinin internet sitesinde oluşturulan linke adres detaylarını girerek binalarının zemin sağlamlığı ve deprem riskine ilişkin bilgileri öğrenebiliyor.
Şehrin değişik noktalarına kurulan yaklaşık 40 ivmeölçer istasyonu vasıtasıyla yer hareketleri izleniyor.
Sismolojik İzleme ve Deprem Eğitim Merkezinde vatandaşlara, deprem anı ve sonrasında yapılması gerekenler konusunda eğitimler veriliyor.
- "Son 12 yılda 3 bine yakın bina yıktık"
Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 17 Ağustos'un büyük bir felaket olduğunu, binlerce insanın hayatını kaybettiğini anımsattı.
Karaosmanoğlu, 17 Ağustos'un ardından şehirciliği ve yapıların durumunu çok net bir şekilde gözden geçirdiklerini vurgulayarak asrın felaketinden sonra önemli bir bilinçlenme olduğunu anlattı.
Kentin yapı stokunu büyük ölçüde değiştirdiklerine işaret eden Karaosmanoğlu, şunları söyledi:
"Yeni yapılardan benim en küçük tereddüdüm Allah'ın izniyle yok ama 17 Ağustos öncesi yapılardan hala tereddütlü olan yani bize korku ve endişe veren yapılar var. Sayıları belki çok değil ama var. Biz, son 12 yılda 3 bine yakın bina yıktık. Bunların büyük çoğunluğu riskli binalardı. Şu anda Kocaeli olarak 17 Ağustos öncesine göre, çok daha güvendeyiz ama yüzde 100 mü bu? Bana göre değil. Hala yasalardan kaynaklanan yargıdan kaynaklanan konularımız var. Vatandaş, bizim yıkım kararı verdiğimiz bir konuda yargıya müracaat ediyor. Yargı bilirkişiye gidiyor. Bilirkişi diyor ki bu yapı onarılabilir. Aslında onarılacak bir durum yok ama bilirkişinin görüşü ön plana alınıyor. Bu konuda biraz problemimiz var. Yani benim Kocaeli'de endişeyle baktığım binalar var, yargı kararları nedeniyle yıkamadığımız binalar var. Sayıları az da olsa bunların yıkılması gerekiyor. Bu bir problem olarak önümüzde duruyor."
- "Deprem öldürmüyor"
Karaosmanoğlu, bunların dışında Kocaeli'nin 17 Ağustos 1999 öncesine göre, çok daha sağlıklı bir duruma geldiğini ve vadileri yaşanabilir hale getirdiklerini belirterek "Binaları, yapı stoklarını depreme dayanıklı hale getirirsek bir şey olmaz, deprem öldürmüyor insanları. Binalarımızı buna göre yapacağız." dedi.
Başkan Karaosmanoğlu, vatandaşları deprem konusunda bilinçlendirmek amacıyla birçok eğitim programları düzenlendiklerini, deprem simülasyon merkezi ve eğitim merkezi kurduklarını hatırlattı.
Asrın felaketinin unutulmaması gerektiğini, bu anlayışla hareket ettiklerini dile getiren Karaosmanoğlu, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Sismoloji İzleme ve Deprem Eğitim Merkezi'nde, 2008 yılından bu yana 60 bin öğrencinin eğitim gördüğünü, Sekapark Kültür Alanı'ndaki merkezde depremden korunma ve deprem sırasında yapılması gereken konular hakkında bilinç oluşturması amacıyla eğitimlere devam edildiğini ifade etti.
Karaosmanoğlu, öğrencilerin ve öğretmenlerin merkezde depremi uygulamalı olarak yaşadığına dikkati çekerek "Merkezde çocuklar bizzat sarsılıyor. Bardaklar yere düşüyor. Nerelere saklanacaklarını, nasıl davranacaklarını öğreniyorlar." dedi.
AA