Mersin Üniversitesi Deniz Kaplumbağaları Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından yürütülen “Yeşil Deniz Kaplumbağalarının Uydu ile İzlenmesi” projesi kapsamında, 6 deniz kaplumbağasına uydu takip cihazı takılarak Akdeniz’e bırakılmıştı. Projenin amacı, türün göç yollarını, yaşam alanlarını ve beslenme bölgelerini izleyerek korunmalarına katkı sağlamak olarak açıklanmıştı.
Projeye dahil edilen kaplumbağalardan biri olan “Kızkalesi”, 13 Haziran 2024’te Akdeniz’e bırakıldıktan kısa süre sonra Gazze sınırlarına ulaşmış, ancak 31 Temmuz 2024’te sinyali kaybolmuştu. Yaklaşık 6-7 aylık bir süre boyunca sinyali alınamayan kaplumbağadan, Nisan 2025’te Gazze’nin karasal bölgesinden yeniden sinyal alınmaya başlandı.
Mersin Üniversitesi Deniz Kaplumbağaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Serap Ergene, sinyalin karasal bölgede sürekli yer değiştirdiğine dikkat çekerek, kaplumbağanın taşınmış olabileceğini belirtti. Ergene, kaplumbağanın vurulmuş, karaya sürüklenmiş veya gıda olarak avlanmış olabileceği ihtimalleri üzerinde durduklarını söyledi.
Ergene ayrıca, uydu cihazının kaplumbağada dikkat çekmiş olabileceğini, bu nedenle cihazın önce bir yerde tutulduğunu, ardından farklı noktalara taşındığını aktardı. Uzmanlar, alınan sinyallerin farklı karasal noktalar arasında hareket etmesinin bu durumu doğruladığını ifade ediyor.
Proje kapsamında diğer 5 kaplumbağadan ise sinyallerin düzenli olarak alınmaya devam ettiği bildirildi.