Kışın kapalı ortamlarda geçirilen sürenin artması ve gecelerin uzamasıyla birlikte fiziksel aktivitenin azalması, beslenme düzeninde dikkat edilmediğinde kilo alımına zemin hazırlıyor. Yağlı ve şekerli besinlere olan eğilimin artması bu durumu daha da pekiştirirken, uzmanlar soğuk algınlığı gibi mevsimsel hastalıklara karşı beslenme düzeninin kalkan görevi gördüğünü belirtiyor.
Medicana Bursa Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Hande Güngör, kış aylarında beslenmede mutlaka yer verilmesi gereken, yapay koruyucu içermeyen ev yapımı geleneksel gıdaların önemine dikkat çekiyor. Ev yapımı salça, turşu ve tarhananın birer şifa deposu olduğunu belirten Güngör, kış aylarında sağlıklı kalmak ve kilo kontrolü sağlamak için 7 adımlık bir rehber sunuyor:
❄️ Kış Aylarında Sağlıklı Beslenmenin 7 Önemli Adımı
Yeterli Sıvı Tüketimi: Vücut ısısını korumak için günde en az 2-2.5 litre su içilmeli. Suya ek olarak ıhlamur, adaçayı, kuşburnu gibi bitki çayları sıvı alımına destek olmalı.
Sağlıklı Yağları Tercih Edin: Yüksek yağlı besinlerden kaçınılmalı. Margarin yerine zeytinyağı, uygun miktarda tereyağı, yağlı tohumlar ve kuruyemişler uygun porsiyonlarda tüketilmelidir.
Bol A, C, D, E Vitamini: Bağışıklık sistemini desteklemek için bu vitaminlerden zengin beslenmeye odaklanılmalı. Mevsimine uygun günde en az 2 porsiyon meyve ve 3 porsiyon sebze tüketilmesi gerekiyor. Havuç, brokoli, lahana, pırasa, portakal ve mandalina bu dönemde öncelikli olmalı.
Haftada 2-3 Kez Balık: D vitamini, omega-3, kalsiyum, iyot gibi önemli bileşenler içeren balık, beyin fonksiyonları ve kemik sağlığı için kışın haftada 2-3 kez mutlaka tüketilmelidir.
Şekeri Sınırlandırın: Basit karbonhidrat içeren şekerli besinler ve tatlılar yerine, tam buğday ekmek, bulgur, kurubaklagiller gibi kompleks karbonhidratlar tercih edilmelidir. Günlük şeker alımı, Dünya Sağlık Örgütü önerisine göre toplam enerji alımının en fazla yüzde 10'u kadar olmalıdır.
Kurubaklagil Gücü: E vitamini kaynağı olan kurubaklagillere ve kuruyemişlere beslenmede yer verilmelidir. Haftada 2-3 kez nohut, kuru fasulye, mercimek gibi baklagiller tüketilmelidir.
Yeterli Kuruyemiş Tüketimi: Yine E vitamini kaynağı olan ceviz, badem, fındık gibi kuruyemişler günde 20-30 gram kadar tüketilerek dengeli bir beslenme sağlanmalıdır.
Güngör, özetle ev yapımı tarhana ve turşu, bitki çayları, sağlıklı yağlar, yeterli sebze-meyve, balık, kurubaklagil ve kuruyemiş tüketimi ile şekerin sınırlandırılmasının kış aylarında sağlıklı kalmanın anahtarları olduğunu vurguladı.