Konya’nın Karapınar ilçesinde yaşayan ve bölgede "Dolaman kurdu" lakabıyla tanınan 43 yaşındaki Sait Alkış, doğanın sunduğu lezzeti adeta bir servete dönüştürüyor. Tam 25 yıldır bir trüf mantarı türü olan dolaman (kuzugöbeği, domalan, keme) toplayan Alkış, bu yılki yağışların ardından arkadaşlarıyla birlikte rekor bir toplama miktarına ulaştı. Kilogram fiyatı bin 500 ile bin 700 lira arasında değişen bu özel mantar, toplayıcısına yüksek gelir sağlamaya devam ediyor.
Mantar Geliriyle Önce Araba Sonra Arsa Aldı
Doğadaki tecrübesi sayesinde toprağın altındaki dolamanları gözü kapalı tespit edebilen Sait Alkış, bu işten kazandığı gelirle hayatını değiştirdi. Diğer toplayıcılar günde en fazla 10 kilogram mantar bulabilirken, el değmemiş arazileri keşfeden Alkış günlük ortalama 35-40 kilogram seviyelerine ulaşıyor. Kazancını gayrimenkule dönüştürdüğünü belirten Alkış, "2007'de topladım, araba ve ev aldım. 2024'te topladım, arsa aldım. Bu yıl havaların yağışlı olmasından dolayı sezon çok güzel geçti" sözleriyle dolaman mantarının ekonomik getirisini gözler önüne serdi.
Kamp Kurup Şehir Şehir Geziyorlar
Dolaman mantarı bulabilmek için adeta köşe bucak gezdiklerini belirten Alkış ve 4 arkadaşı, sadece Konya ile sınırlı kalmıyor. Ankara, Polatlı, Yunak, Kırşehir ve Eskişehir gibi bölgelerde kamp kurarak 3-4 gün boyunca arazide kalıyorlar. Ekip olarak bir günde toplamda 150-200 kilogram arasında dolaman topladıklarını ifade eden Alkış, bu yıl 25 Mart'ta başladıkları sezonda bugüne kadar yaklaşık 2.5 ton mantar topladıklarını dile getirdi.
"Toprağından ve Arazisinden Anlıyorum"
Dolaman mantarını bulmanın ciddi bir uzmanlık gerektirdiğini vurgulayan "Dolaman kurdu", elindeki özel demir çubukla toprağın altındaki hazineyi nasıl keşfettiğini şu sözlerle anlattı: "Toprağından ve arazisinden anlıyorum. Vatandaşların ayak basmadığı yerlerde 1.5 kilogram civarında devasa büyüklükte dolamanlar denk geliyor. Türkiye'nin her tarafından sipariş alıyoruz ve vatandaşlara kargoluyoruz." Yüksek protein değerine sahip olan mantarın mutfaktaki yerine de değinen Alkış; böreği, közde kebabı ve tavada kavurması başta olmak üzere her çeşit yemeğinin çok lezzetli ve yararlı olduğunu belirtti.