Kayacan'dan Kur'an semineri

Özgür-Der Antalya Temsilciliği’nin her ay düzenlediği seminerlerin bu ayki konusu “Kur’an Okuma Biçimleri” idi. Seminerin sunumunu gazetemizin yazarı Dr. Murat Kayacan yaptı.

Özgür-Der Antalya Temsilciliği’nin her ay düzenlediği seminerlerin bu ayki konusu “Kur’an Okuma Biçimleri” idi. Seminerin sunumunu gazetemizin yazarı Dr. Murat Kayacan yaptı.

Dr. Murat Kayacan konuşmasının ilk bölümünde “Teknik açıdan Kur’an’ın okuma biçimlerini” inceledi. Teknik açıdan Kur’an’ı Okuma Biçimleri’nin altıya ayrılabileceğini ifade eden Kayacan bu biçimleri Analitik Okuma, İcmali Okuma, Karşılaştırmalı Okuma, Konulu Okuma, Nuzül Sıralı Okuma, Kelime Çözümlemesi Yaparak Okuma şeklinde sıraladı.

Kayacan, her başlığı ayrı ayrı açıkladıktan sonra “Saydığımız tekniklerden gereksinime, zamana ve mekana göre birisi veya birkaçı kullanılabilir. Bir okuma biçimini diğerinden kalın çizgilerle ayırmak mümkün değildir. Her birisi diğeri için faydalı bir birikim oluşturmaktadır. Kur’an'ın tek tarz okunmasının faydaların tümünü elde etme fırsatı vermeyeceğini söylemek mümkündür” diye kaydetti.

Daha sonra yaklaşım açısından Kur’an'ın okuma Biçimlerine değinen Kayacan ilk önce “Taklitçi Okuma” dan bahsetti. Peygamberin beşer oluşundan memnun olmayan “taklitçi okuma”nın vahye yaklaşımını “aklı devre dışı bırakarak” olduğunu söyledi. Kayacan devamla taklitçilere göre, “Kur’an kültürel bir metindir, Kur'an’ın çevresinde oluşmuş ancak hurafelere karışmış kültürü ölçü alır. Çünkü Kur'an-ı Kerim merkezli iman ve hayat riskli, kültürel din ise ticari olarak iyidir.” dedi. Kayacan, “Modernist okuma biçimi İslâm’ın ilk zamanlarındaki saflık ve dinamizmini yeniden hayata geçirerek, Müslümanların hayatlarındaki durgunluğu, geriliği, zayıflık ve meskeneti ortadan kaldırma” iddaları ile yola çıktıklarını söyleyerek ancak modernistler arasında çok da kalın çizgiler olmadığını, kiminin modernist gördüğünü bir başkasının ıslahatçı görebileceğini söyledi. Kayacan Modern okumalara Seyyid Ahmet Han, Muhammed Ebu Zeyd, Hasan Hanefi ve Fazlurrahman gibi düşünürlerden örnekler vererek “yapılan yorumlar ne kadar değişik olursa olsun Kur’an ile çelişmiyorsa kabul edilebilir” dedi. Dr.Murat Kayacan daha sonra dinleyicilerin sorularını da cevaplandırarak programını bitirdi.

Kültür Sanat Haberleri

Antalya'da Şafak Vakti Sıra Dışı Manzara
Alanya Kalesi'nin 800 Yıllık Sırrı
Türkiye’de Sadece 7 Tane Kaldı: İşte Küllerinden Doğan Mavi Değirmen
Ayder Öncesi Nefes Kesen Prova: Kazanamayan Kurbana Gidiyor!
Gönül Dağı’nda Gurur Günü: Gedellili Mucitler ASELSAN ve TUSAŞ Yolunda!