Kapadokya’da Türk-İslam dönemine ait eserler gün yüzüne çıkıyor

Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Semih Aktekin; Kapadokya bölgesinin yalnızca doğal güzellikleri ve Hristiyanlık tarihine ait eserleriyle değil, Türk-İslam medeniyetine ait zengin kültürel mirasıyla da öne çıktığını söyledi.

Prof. Dr. Aktekin; bölgenin Hititler, Romalılar ve Bizanslılar döneminden kalma birçok esere ev sahipliği yaptığını, ancak Selçuklular ve beylikler döneminde de cami, medrese, kervansaray ve hamam gibi çok sayıda yapının inşa edildiğini vurguladı.

Aktekin, "Biz üniversite olarak, arkeoloji ve sanat tarihi bölümlerimizdeki akademisyenlerimizle yalnızca İslam öncesi dönem eserlerini değil, Türk-İslam dönemine ait eserleri de gün yüzüne çıkarıp kamuoyunun dikkatine sunmayı hedefliyoruz" dedi.

Aktekin özellikle Taşkınpaşa köyünde yapılan çalışmalara değinerek, "Buradaki cami, medrese, zaviye ve henüz gün yüzüne çıkarılan, dergâh olduğu değerlendirilen tarihi konak, bu coğrafyanın ne kadar zengin olduğunu gösteriyor. Turizm rehberlerinin ve firmalarının bu eserleri de turistlere tanıtmasını istiyoruz" diye konuştu.

Bölgenin yalnızca Avrupa ve Uzak Doğu'dan değil, Endonezya gibi Müslüman ülkelerden de ziyaretçi çektiğini belirten Aktekin, Hacı Bektaş-ı Veli başta olmak üzere dini turizm potansiyelinin artırılması gerektiğini ifade etti.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

Kültür Sanat Haberleri

Ağlara Balık Değil Küp Takıldı
Ramazan ayının müjdecisi mahyalar yanmaya başladı
Retro Tiyatro’dan “Huzur Apartmanı”na Büyük Alkış
Sanat Akademisi’nden Konya’ya Kültür Sanat Atağı
Ramazan’da Tarihi Medrese Kahvehanesi’nde Geleneksel Tiyatro Rüzgârı