"Kadın inanırsa başarılı olmaması için sebep yok"

İnovasyon girişimcisi Akçaalan:- "KADEM'in destekleriyle Birleşmiş Milletler'de özel oturumda projemi anlatma fırsatı buldum. Amerika'da teknoloji geliştiren bir kadın olarak bu projeyi anlatmak, Türkiye'de de bu tarz teknolojilerin çıkabileceği noktasınd

İSTANBUL (AA) - ZEHRA MELEK ÇAT - Kadın ve Demokrasi Derneği'nin (KADEM) Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Marmara Teknokent (MARTEK) ile ortak yürüttüğü "İnovasyonda Kadın Projesi" ve Kadın Girişimciler Kampı sayesinde şirketini kuran Servet Akçaalan, interaktif cloud medya sistemleri üzerine çalışmalar yürütüyor.

Evli ve iki çocuk annesi 46 yaşındaki Akçaalan, teknoloji üreten kadın girişimci olarak 10 kişiye de istihdam sağlıyor.

Servet Akçaalan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, işletme ve halkla ilişkiler üzerine eğitim gördüğünü, 40 yaşından sonra aldığı girişimcilik eğitimleriyle 2002 yılında teknoloji üzerine Bodrum'da şirket kurduğunu söyledi.

Televizyonların altyapılarını sağlayan, interaktif web sistemleri üzerine çalışmalar yaptığını ifade eden Akçaalan, "İstanbul Teknik Üniversitesi bünyesinde düzenlenen bir yarışmayı kazandıktan sonra ClouPlay'i kurdum. KADEM ve TÜBİTAK Marmara Teknokent tarafından yürütülen İnovasyonda Kadın Projesi'ne katıldım." dedi.

Akçaalan, İstanbul Teknik Üniversitesi Arı Teknokent bünyesinde şirketi kurduklarını ve 39 patent başvurusu yaptıklarını söyledi.

İnteraktif cloud medya sistemleri üzerine çalıştıklarını dile getiren Akçaalan, "Yayıncıların internet ortamında veri aktarımı için sistemler geliştirdik. Yayıncılar için milyonlarca dolar vermeden uçtan uca çözümlerle yönetebilecekleri sistemlerin altyapılarını veriyoruz. Bunlar için yazılımlar ve donanımlar geliştirdik. Biz geçmişte de televizyonların altyapılarına destek verdiğimiz için onların ihtiyaçlarını çok iyi biliyor ve onlar için çözümler geliştiriyorduk. Bu ürünler yayıncıların işlerini çok kolaylaştıracak, ekonomik olarak da avantaj sağlayacak ürünler oldu."

Akçaalan, İnovasyonda Kadın Projesi'nden 25 bin liranın yanı sıra TÜBİTAK ve KOSGEB'ten de destek aldıklarını ifade ederek, şirketi 2016'da kurduklarını, araştırma ve geliştirme çalışmalarının devam ettiğini belirtti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yerli teknoloji ve yazılıma destek verilmesi gerektiği yönündeki açıklamalarının kendilerine enerji verdiğini dile getiren Akçaalan, şunları kaydetti:

"Ben KADEM'in düzenlediği ilk yarışmanın kazananlardanım. KADEM, 2 yarışma daha düzenledi. Bu girişimlerin tamamı inovatif girişimlerdi. Kadınlara KADEM'in verdiği destek milli bir destektir. Kadına teknolojide verilen destek ve eğitimler teknoloji geliştiren kadınların ihtiyacı olan desteklerdir. KADEM'in destekleriyle Birleşmiş Milletler'de özel oturumda projemi anlatma fırsatı buldum. Amerika'da teknoloji geliştiren bir kadın olarak bu projeyi anlatmak, Türkiye'de de bu tarz teknolojilerin çıkabileceği noktasında oradaki dinleyicilere bilgi vermek benim için çok büyük bir gururdu. Yerli ve milli teknolojilerle ilgili çok özel yazılımlar geliştirmeye devam ediyoruz."

Akçaalan, Türkiye'de oluşturulması gereken milli bir cloud sistemiyle ilgili çok özel bir çalışma içine girdiklerini vurgulayarak, "İşimiz, video sıkıştırma, videoların analizlendirilmesi, arşivlenmesi, datalanması gibi birçok ayrıntının tutulduğu uçtan uca bir sistem. Bunlarla ilgili çalışmalarımız devam etmekte. Türkiye'de tamamen Türk mühendislerin geliştirdiği teknolojiler neden dünyada marka olmasın. Çünkü birçok kişi bizi ve teknolojimizi Amerika'ya götürüp oradan yatırım almamız gerektiğiyle ilgili yol gösterdi. Ama biz inatla ve dirayetle teknolojimizi buradan aktarmaya devam ediyoruz. Türkiye'de teknoloji geliştiren bir kadın girişimci olarak, Türkiye'den dünya markası çıkarmak için yola çıktım. Devletin de bize verdiği desteklerle yürümeye devam edeceğim." ifadelerini kullandı.

Akçaalan, dünyada ilk olarak tanımladıkları bir görüntünün sıkıştırılmasıyla ilgili sistemle sosyal medya platformlarına entegre edilip yayın yapmaya olanak sağlayan yazılımlar geliştirdiklerini anlattı.

- "Eğer kadın inanırsa başarılı olmaması için hiçbir sebep yok"

Akçaalan, ailesinin desteğini her zaman yanında hissettiğini dile getirerek, eşinin şirketin ortağı olduğunu, çocuklarının da proje üretme konusunda kendilerine fikir verdiğini söyledi.

Kadınların kendi gücünün farkına varmasının önemli olduğunu vurgulayan Akçaalan, şöyle devam etti:

"Evde ve işte erkeğin işi, kadının işi diye bir ayrımın yapılmaması gerekir. Kadın ve erkeğin sorumluluk alanı birbirinden farklı ama onlar birbirine eşit, yoldaş ve birbirine destek olması gerekir. Kadın ve erkek aynı yolda yürürken birbirlerine destek olmalı. Kadın demek üreten demektir, doğuran demektir, ortaya koyan, derleyen toplayan demektir. Kadın her şeyi yapabilir. Eğer kadın inanırsa, yola çıkarsa başarılı olmaması için hiçbir sebep yok."

AA

Gündem Haberleri

Yüzsüzlüğün bu kadarı: Önce dolandırdı sonra harçlık istedi
Hatay'da El Sanatları Kursları Depremzede Kadınlara Geçim Kaynağı Oldu
Gökyüzünde görülen ve tanımlanamayan 3 cisim merak uyandırdı
Amatör balıkçı köpek balığını böyle görüntüledi
Erdoğan: İsrail'le tüm ilişkileri kestik