Japonya Güney Sudan'a asker gönderecek

Meclis, 350 askerin BM barış gücünde görev almak üzere Güney Sudan'a gönderilmesini onayladı

TOKYO (AA) - Japonya'da meclis, Güney Sudan'a 350 asker gönderilmesini onayladı.

Başbakan Şinzo Abe, meclis oturumunda yaptığı konuşmada, hükümetin uluslararası askeri misyonlara katılımını artırma isteğini vurguladı.

Muhalefet partileri ise barış görevlerine gönderilecek Japon askerlerinin risk altında olacağı ve görevlendirmenin İkinci Dünya Savaşı sonrası yazılan barışçıl anayasayı ihlal edeceğini ileri sürdü.

Muhalefetin iddialarına yanıt veren Savunma Bakanı Tomomi İnada, barış gücünde yer alan askerlerinin acil çağrılara cevap vermek zorunda olmadığını belirterek "Japon askeri, yeni görevlendirmede saldırı altında bulunan yabancı ülke askerlerini savunmaya mecbur değil." ifadelerini kullandı.

Dışişleri Bakanı Fumio Kişida, Japonya'nın Güney Sudan'daki vatandaşlarını korumak için bölgede askere ihtiyacı olduğuna işaret ederek "Güney Sudan'daki güvenlik durumları çok hassas ve buradaki birliklerimizin görevi çok önemli." dedi.

Mart ayında yürürlüğe giren güvenlik yasası kapsamında 350 Japon askeri, 20 Kasım'dan itibaren üç grup halinde Güney Sudan'a yerleştirilecek.

Japonya, Sudan'dan referandumla ayrılan Güney Sudan'ın savaş harici bölgelerine altyapı projeleri amacıyla 2011 yılından bu yana asker gönderiyor.




AA

Gündem Haberleri

"FAİZ DE YOK, SENET DE"
SGK, BDDK ve MEB’de kritik atama ve görevden almalar
Kante’yi karşılamak isteyen taraftarların çıktığı çardak çöktü
ASRIN FELAKETİ 3. YILINDA
BÖCEK AİLESİ FACİASINDA İDDİANAME TAMAMLANDI