İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin ana şirketleri olan İZENERJİ, İZELMAN ve İZFAŞ bünyesinde çalışan yüzlerce işçi, aylardır alamadıkları sosyal hakları ve ek ödemeleri protesto etmek amacıyla önemli bir eyleme imza attı. DİSK'e bağlı Genel-İş Sendikası'na üye işçiler, Kültürpark 9 Eylül kapısından İzmir Büyükşehir Belediyesi hizmet binası önüne yürüyerek taleplerini yüksek sesle dile getirdi.
Üç Aylık Ödemeler Yapılmadı, Borçlar Büyüdü
Belediye binası önünde yapılan basın açıklamasında konuşan Genel-İş 2 No'lu Şube Başkanı Ercan Gül, işçilerin yaşadığı mali sıkıntıların altını çizdi. Gül'ün aktardığına göre, ağustos, eylül ve ekim aylarına ait fazla mesai ücretleri ile bazı şirketlerde eylül ve ekim aylarına ait ikramiyeler hâlâ ödenmedi. Ayrıca, işçilerin beklediği gıda kartı ve öğrenim yardımı alacakları da gecikti.
Başkan Gül, işçilerin aylardır diyalog yollarını denediğini ancak verilen sözlerin tutulmaması üzerine eylem kararı almak zorunda kaldıklarını belirtti. Yaşanan krizin işçilerde derinleştiğini vurgulayan Gül, ödenemeyen kredi kartları, faturalar ve okulların açılmasıyla artan masraflar nedeniyle aile geçimlerinin zorlaştığını ifade etti.
"Havuz" Uygulamasıyla İşten Uzaklaştırma Tepkisi
Eylemcilerin tepki gösterdiği bir diğer konu ise "havuz" uygulaması oldu. Uzun yıllardır belediyede görev yapan yaklaşık 300 çalışanın farklı birimlerden şirketlere aktarıldıktan sonra "havuz" adı altında ücretsiz izne çıkarıldığını belirten Ercan Gül, bu uygulamayla işçilerin maaşsız ve sigortasız bir şekilde açlığa mahkûm edildiğini sert bir dille eleştirdi.
Talepler Karşılanmazsa Eylemler Sürecek
Basın açıklamasının ardından kalabalık grup, belediye önünde oturma eylemine başladı. Sendika başkanları, taleplerinin net ve acil olduğunu belirtti:
Şirkete iade edilen işçilerin derhal işbaşı yapması.
Geciken fazla mesai, ikramiye, gıda kartı ve öğrenim yardımları için acil bir ödeme takvimi oluşturulması.
Genel İş 1 No'lu Şube Başkanı Engin Topal, sokağa inmek istemediklerini ve daha önce yaşanan uzun grevleri tekrarlamak niyetinde olmadıklarını dile getirerek, yetkililere "Çalışan işçilerin boğazına çökmekten vazgeçin" çağrısında bulundu. İşçiler, talepleri karşılanana kadar bu cuma mesai bitimine kadar oturma eylemlerini sürdürmekte kararlı olduklarını bildirdi.