İşsizlik parası alanlar arttı

Bir işyerinde çalışırken, kendi isteği ve kusuru dışında işten çıkarılanların belirli süre gelir kayıplarını telafi etmek amacıyla, kurulan işsizlik sigortasından Konya'da 1 Ocak 2002 tarihinden itibaren 5 bin 284 kişi yararlandı.

Mustafa VAROL

Kamuoyunda "İşsizlik parası" olarak bilinen işsizlik sigortasından üç yıl içinde Konya'dan 5 bin 284 kişinin yararlandığı öğrenildi. Bu yılın ilk ayında 1264 kişinin işsizlik sigortasından yararlandığı göz önüne alındığında rakamın, önceki yıllarda yapılan başvuruları geçmesi, işten çıkarılanların geçmişe göre sosyal haklarını daha çok aradığını gösterdi.

2002'de 1055, 2003'te 1213, 2004'te 1459, 2005'in ilk 6 ayında da 1264 kişinin işsizlik sigortasından yararlandığı göz önüne alındığında 2005'teki rakamların önceki yılları ikiye katlaması bekleniyor. İşsizlik sigortası kapsamında ise İş Kurumu İl Müdürlüğü işsizlere 191 bin 648 YTL para ödedi.

Bu arada, Türkiye genelinde olduğu gibi Konya'da da işten çıkarılan işçilerin işsizlik sigortasından yeterince yararlanmamaları yüzünden İşsizlik Sigortası Fonu'nda 15 milyar 516 milyon YTL yani 15 trilyon para bulunuyor. Yasanın amacını; işini kaybedenlere iş aramak ve bir an önce iş piyasasında yerlerini almalarını sağlamak ve bu zaman zarfında gelir sağlamak olarak açıklayan Türkiye İş Kurumu Konya İl Müdürü Ali Göktürk, "İşsizlik sigortasından yararlanabilmek için son üç yıl içerisinde 600-899 prim günü bulunanlara180, 900-1079 prim günü bulunanlara 240, 1080 prim günü bulunanlara ise 300 gün işsizlik sigortası ödeniyor. Ödenek tutarları son 120 gün ödenen prim tutarlarının netlerinin yarısı kadardır. Ancak bu rakam asgari ücretin netini geçemez. Bugünkü koşullarda en fazla 348. 50 YTL en az ise 160.78 YTL para ödenmektedir" dedi.

İşsizlik sigortasından yararlanan kişilerin aynı zamanda sağlık hizmetlerinden de yararlandığını hatırlatan Göktürk, "İşsizlik sigortası uygulaması işten çıkarılan insanların belirli bir süre iş imkanı buluncaya kadar güvenliğini koruyan bir uygulamadır. Sağlık hizmetlerinden pirim ödeme gün sayısına göre yararlanmasına imkan sağlar. İş Kurumu bünyesinde açılan kurslara katılarak yeni istihdam alanlarına katılmayı hak kazanır" şeklinde ifade etti.

Yerel Haberleri

Baba-Çocuk İkilisi M1 Konya’da Bir Araya Geliyor
SEZON ÖNCESİ KRİTİK İNCELEME
TARİHİ CAMİLERDE SAF TUTTULAR
MİLYONLUK VURGUN ENGELLENDİ
Lazerle Göz Çizdirme Dönemi: Hangi Yöntem Size Uygun?