İsrail hapishanelerindeki Filistinli tutuklulardan açlık grevi

İsrail cezaevlerindeki 285 Filistinli tutuklu, cezaevi yönetiminin uygulamalarını protesto için açlık grevine başlayacak

RAMALLAH (AA) - İsrail hapishanelerindeki 285 Filistinli tutuklu, cezaevi yönetiminin istismarcı uygulamaları ve baskıcı tutumlarını protesto amacıyla açlık grevine başlama kararı aldı.

Filistin Esirler Kulubü'nden yapılan yazılı açıklamada, "Hamas mensubu 285 Filistinli tutuklu, İsrail cezaevi idaresinin, istismarcı uygulamaları ve baskıcı tutumlarını protesto amacıyla bugün açlık grevi başlatmayı düşünüyor." denildi.

Açlık grevine başlayacak tutuklulardan 150'sinin İsrail'in güneyindeki Eshel, 135'inin ise Nefha Cezaevi'nde kaldığı belirtilen açıklamada, İsrail güçlerinin cezaevlerinde düzenlediği baskınlar ile arama yapma ve tutukluları başka cezaevlerine nakletme gibi ihlallere imza attığı ifade edildi.

İsrail makamları, haziran ayında 14,5 yıllık mahkumiyeti sona eren Filistin'in Nablus kentinden Bilal Kayid hakkında 6 ay idari tutukluluk kararı vermiş, Kayed de kararı protesto etmek için açlık grevine başlamıştı.

Kayid'e destek vermek için Filistin Halk Kurtuluş Cephesi'nden (FHKC) tutuklular da açlık grevine başlamış, geçtiğimiz pazartesi itibariyle grev yapanların sayısı 100'e ulaşmıştı.

İsrail'in "idari tutukluluk" adını verdiği uygulamaya göre, istihbarata dayalı olarak Filistinliler 1 ila 6 ay alıkonabiliyor. Tutuklunun, "İsrail'in güvenliği için tehlike teşkil ettiğine" karar verilmesi halinde ise askeri hakim, suç isnadında bile bulunmadan tutukluluk süresini 5 yıla kadar uzatabiliyor.

AA

Gündem Haberleri

İçişleri Bakanlığı'nda Yeni Dönem: Kariyer Basamakları Artık Daha Zor!
Filtre Kahve mi Türk Kahvesi mi? Kahveli Kuşak Buluşması
Markete giremeyen yaşlı kadın engelli rampası istedi
KONYA'DA GÜNEŞ, DOĞUDA SAĞANAK
Galatasaray’ın Uruguaylı yıldızı Torreira’ya yumruklu saldırı