İsrail hapishanelerindeki Filistinli tutuklular

Filistinli tutuklu Kayid, 71 gündür devam eden açlık grevine son verdi

RAMALLAH (AA) - İsrail hapishanesinde 71 gündür açlık grevinde olan Filistinli Bilal Kayid, varılan anlaşma neticesinde açlık grevini sonlandırdı.

İnsan hakları alanında faaliyet gösteren Zamir kurumu tarafından yapılan yazılı açıklamada, İsrail ile varılan ve idari tutukluluk süresinin sınırlandırılmasını öngören anlaşmanın ardından Kayid'in 71 gündür sürdürdüğü açlık grevini sona erdirdiği belirtildi.

Açıklamada, anlaşmayla ilgili ayrıntılı bilginin yarın Kayid'in aile üyelerinin de katılacağı bir toplantıyla kamuoyuyla paylaşılacağı aktarıldı.

Kayid'in mensubu olduğu Filistin Halk Kurtuluş Cephesi'nin (FHKC) açıklamasında da anlaşmanın idari tutukluluk süresinin uzatılmaması, hücre hapsine konulmaması ve ailesiyle görüşmesine izin verilmesi maddelerini içerdiği bildirildi.

Anlaşmanın, Filistin halkı için önemli bir başarı ve İsrailli gardiyanlar için bir yenilgi anlamı taşıdığı ifade edildi.

İsrail makamlarından konuyla ilgili herhangi bir açıklama yapılmadı.

İsrail makamları, haziran ayında 14,5 yıllık mahkumiyeti sona eren Kayid hakkında 6 ay idari tutukluluk kararı vermiş, Kayid de 15 Haziran'da kararı protesto için açlık grevine başlamıştı.

Kayid'e destek vermek için İsrail hapishanelerindeki bazı Filistinliler de 17 Temmuz'da açlık grevine girmişti.

İsrail'in "idari tutukluluk" adını verdiği uygulamaya göre, istihbarata dayalı olarak Filistinliler 1 ila 6 ay alıkonabiliyor. Tutuklunun, "İsrail'in güvenliği için tehlike teşkil ettiğine" karar verilmesi halinde ise askeri hakim, suç isnadında bile bulunmadan tutukluluk süresini 5 yıla kadar uzatabiliyor.


AA

Gündem Haberleri

Oytun Erbaş'tan Radikal Çözüm: Köpek Saldırısına Hapis Cezası Gelsin
BEDELLİ ASKERLİKTE SON ŞANS
Süresiz nafaka kararı en çok onlara yaradı! Cem Yılmaz, Acun Ilıcalı, Serdar Ortaç kurtuldu
Reha Muhtar son yolculuğuna uğurlandı
Oğluna saldıran köpeği vurmuştu, ilk kez konuştu