İzmir Büyükşehir Belediyesi iştiraklerinde çalışan işçilerin 29 Mayıs’tan bu yana sürdürdüğü grev, kentte günlük yaşamı olumsuz etkiliyor. Özellikle Alsancak, Kıbrıs Şehitleri Caddesi ve Kordon gibi yoğun bölgelerde çöp birikintileri çevre ve halk sağlığını tehdit eder hale geldi. Bu durum üzerine İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, gece saatlerinde sahaya inerek eldiven takıp esnafla birlikte çöp topladı.
Tartışma çıktı: "Bu çöp buradan kalkacak!"
Başkan Tugay’ın çöp toplama çalışması sırasında alana gelen DİSK Genel İş 2 No’lu Şube Başkanı Ercan Gül ile aralarında gerginlik yaşandı. Tugay, Gül’e sert tepki göstererek şu ifadeleri kullandı:
“Buraya ne yapmaya geldiniz? Siz bu çöpün toplanmasına engel olamazsınız. Böyle bir hakkınız yok. Bu çöp buradayken bu kent sağlıklı bir yaşam süremez. Grev yapan evine gider, buraya karışamazsınız.”
Ercan Gül ise karşılık olarak, “Biz ekmeğimizin peşindeyiz, başka bir amacımız yok” dedi. Yaşananlara tanıklık eden bölge esnafı da sendika temsilcilerine tepki gösterdi: “Biz mekân sahibiyiz, burada çöp istemiyoruz.”
Tugay’dan sendikaya sert eleştiri: “Tehdit ve tacizlere boyun eğmem”
Gecenin ilerleyen saatlerinde sosyal medya platformu X üzerinden paylaşım yapan Başkan Tugay, sendikaya sert sözlerle yüklendi.
“DİSK Genel İş Sendikası İzmir’de mantıklı hiçbir açıklaması olmayan bir grev sürecini, insanlarımızın günlük hayatını alt üst etme ve sağlıklarını bozmayı da göze alarak devam ettirme çabası içindedir. Hem iş yapmaya çalışan arkadaşlarımız hem de belediye yöneticileri sık sık tehdit ve tacizlere maruz bırakılıyor.”
“Bu baskılara boyun eğmem asla mümkün değildir” diyen Tugay, makul olmayan taleplere ‘evet’ diyemeyeceğini vurguladı.
“İzmir adına gerekeni yapacağız”
Tugay, vatandaşlardan destek isteyerek şu ifadeleri kullandı:
“Grev öyle ya da böyle son bulacaktır. Dayatmalarla değil, hukukla, siyasi ve idari sorumluluğumuzla İzmir adına gerekeni yapacağız. Grev sonlanana kadar sizlerden dayanışma ve destek bekliyoruz.”
İşçilere çağrı: “Sendikayı makul teklifler sunmaya ikna edin”
Greve çıkan belediye çalışanlarına da seslenen Başkan Tugay, şu ifadeleri kullandı:
“Grev hakkınıza sonuna kadar saygılıyım. Belediyenin daha fazla ücret ödeyebileceğine inanıyorsanız grev yapmaya devam edin. Ancak, birçoğunuzun yaşananlara anlam veremediğinizin farkındayım. Mali disiplini olan, kamu kaynağını doğru kullanan bir yönetim anlayışı kurmak zorundayım. Lütfen sendika yetkililerinin makul tekliflerle gelmesi için elinizden geleni yapın.”
İzmir’de kriz büyüyor
İzmir Büyükşehir Belediyesi ile DİSK Genel-İş arasında 23 bin çalışanı ilgilendiren toplu iş sözleşmesi görüşmelerinin tıkanması sonucu başlatılan grev, şehirde hem hizmetleri aksattı hem de çöplerin toplanamaması nedeniyle turistik alanlarda çevre ve sağlık sorunlarını artırdı. Sürecin nasıl sonuçlanacağı ise merak konusu.