IMF Mali Gözetim Raporu

IMF raporunda, küresel borçlanmanın 152 trilyon dolarla dünya gayrisafi hasılasının iki katını aştığı bildirildi- Rekor seviyeye ulaşan borcun küresel ekonomideki kırılgan toparlanmayı baltalayabileceği ve finansal krizlere yol açabileceği belirtildi

WASHINGTON (AA) - Uluslararası Para Fonu (IMF) küresel borcun 152 trilyon dolarla rekor kırarak, dünya gayrisafi hasılasının iki katını aştığını açıkladı. Raporda, rekor seviyedeki borcun küresel ekonomideki kırılgan toparlanmayı baltalayabileceği ve finansal krizlere yol açabileceği ifade edildi.

IMF'nin Ekim 2016 Mali Gözetim Raporu'nda, küresel borcun geçen yıl itibariyle 152 trilyon dolara çıkarak tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştığı bildirildi.

Bu rakamın dünya gayrisafi hasılasının iki katından yüksek olduğuna dikkat çekilen raporda, "Finans sektörü harici küresel borcun dünya gayrisafi hasılasına oranı yüzde 225 ile tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı. Borcun üçte ikisine tekabül eden 100 trilyon dolarlık bölümü, özel sektörün yükümlülüklerini kapsıyor" tespitine yer verildi.

Raporda, geriye kalan 52 trilyon dolarlık bölümün kamu borçlarından oluştuğu ve bu rakamın dünya gayrisafi hasılasına oranının yüzde 85'e yükseldiği belirtildi. Yeni yüzyılın başından bu yana ikiye katlandığı kaydedilen 152 trilyon dolarlık borç, finans sektöründe faaliyet gösteren banka ve diğer kuruluşlarının mali yükümlülüklerini ise içermiyor.

- Borçlanma finansal krizden bu yana artıyor

Küresel borcun 2007-2008 finansal krizinden bu yana artmaya devam ederek rekor seviyelere yükselmesinin büyük riskleri beraberinde getirdiği vurgulanırken, bu durumun daha önce görülmemiş bir "kaldıraçsızlık sürecini" tetikleyebileceği öngörüsünde bulunuldu.

Böyle bir gelişmenin küresel ekonomideki kırılgan toparlanmayı baltalayabileceği ifade edilen raporda, buna karşın borçlanma oranının düşürülmesinin güçlü ekonomik büyümeye ve normal enflasyon oranlarına dönülmeden çok zor olacağı kaydedildi.

Artan borçlanmanın finansal krizlere de yol açabileceği vurgulanan raporda, özellikle Çin ve Brezilya gibi büyük yükselen ekonomiler ile Avro Bölgesi'nde kurumsal borçlanmanın düşürülmesi gerektiği belirtildi.

AA

Ekonomi Haberleri

Merkez Bankası faizi yüzde 50’de sabit tuttu
Kira Artışlarında Yeni Düzenleme Kapıda: İşte Beklentiler ve Etkileri
Soğan fiyatları tarlada 5 liraya düştü
İŞKUR'dan girişimcilere muhteşem destek: 500 bin TL'ye kadar hibe
Reklamlarda 'Anne Tarifi' İfadesi Yasaklandı