Herkes başının çaresine mi bakacak

Türk Sağlık-Sen Konya Şube Başkanı Ekrem Can, “Vatandaşa bu tebliğle ‘hastaneye gitme, başının çaresine bak’ deniliyor” dedi.

Türk Sağlık-Sen Konya Şube Başkanı Ekrem Can, Maliye Bakanlığı tarafından hazırlanarak 1 Temmuz’da yürürlüğe giren tebliğe göre, ayakta tedavilerde bundan böyle vatandaşın, hastanelerdeki sağlık hizmetlerini kendi cebinden para ödeyerek alabileceğini söyledi.


Kamu-Sen Konya Şube Başkanı Sadi Eriş ve Türk Eğitim-Sen 1 Nolu Şube Başkanı Tanfer Ata ile birlikte sendika şube binasında bir basın toplantısı düzenleyen Ekrem Can, Maliye Bakanlığı tarafından hazırlanan ve Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren Bütçe Uygulama Tebliği ile ayakta tedavilere 11 YTL paket fiyat uygulamasına geçildiğini belirterek hükümetin bu tebliğinin, IMF tarafından ‘sağlıkta tasarruf edin’ talimatını bir an önce yerine getirmek için uygulamaya koyduğu bir tebliğ olduğunu kaydetti.


Türkiye’de sağlığın maliyecilerin eline geçtiğine işaret eden Can, “Vatandaşın sağlığı kimsenin umurunda değil. 400 milyon YTL’lik tasarruf  70 milyonluk bir ülkenin sağlığından daha önemli görülmektedir. Sağlık hizmetlerinin planlanmasını hesap defteri olarak tutanlar, Türkiye’nin sağlığının çökmesine neden oldular. Ne yazık ki bu konuda hâla ısrar ederek bu tür tebliğler yayınlanmaya devam ediyorlar. Tasarrufu sağlık politikalarını gözden geçirmek yerine insan sağlığından vazgeçerek yapıyorlar.


Ayakta tedavi tebliğine göre, vatandaşın cebinden para ödeyerek sağlık hizmeti alabileceğini söyleyen Can, artık Türkiye’de sağlık hizmeti almanın lüks olduğuna dikkat çekerek, “11 YTL’ye nasıl bir sağlık hizmeti verilecek, hastalıklar nasıl teşhis edilecek, insanlar 10 gün içerisinde tekrar neden doktora gidemeyecek anlamak mümkün değil. Böyle bir tebliğ ile vatandaşımızın sağlık hizmeti alması engellenecektir. Vatandaşa bu tebliğ ile ‘hastaneye gitme, kendi başının çaresine bak’ deniliyor” dedi.


Başkan Can, ayrıca “Muayene için gelen hastalar tahlil veremeyecek, film çektiremeyecek. Doktor bunları istese de vatandaşın bunu ödeme gücü olmadığından yaptıramayacak. Bu durumda doktor hastanın yüzüne bakarak hastalığını teşhis etmek zorunda kalacak” iddiasında bulunurken faturanın yine sağlık çalışanlarına kesildiğini sözlerine ekledi.


Küçükkendirci: Uygulama Hükümet politikası


İl Sağlık Müdürü Hasan Küçükkendirci, konunun Bütçe Uygulama Tebliği ile ilgili olarak Sağlık ve Maliye Bakanlığı’nın ortaklaşa aldığı bir karar olduğunu belirterek, uygulamayı hükümet politikası olarak değerlendirdi. 


Hüseyin Öğüt-Memleket

Yerel Haberleri

Baba-Çocuk İkilisi M1 Konya’da Bir Araya Geliyor
SEZON ÖNCESİ KRİTİK İNCELEME
TARİHİ CAMİLERDE SAF TUTTULAR
MİLYONLUK VURGUN ENGELLENDİ
Lazerle Göz Çizdirme Dönemi: Hangi Yöntem Size Uygun?