Konya Şeker Fabrikası tarafından bir yıl gibi kısa bir sürede yaptırılan Çumra Şeker Fabrikası ve fabrika bünyesinde faaliyet gösterecek Türkiye’de ilk olma özelliğine sahip bioetanol ve sıvı şeker fabrikaları basına tanıtıldı.
Çumra Şeker Fabrikası'nın, üretim kapasitesini giderek artırdığını ve yeni yatırımlara da devam ettiğini belirten Çumra Şeker Fabrikası Müdürü Ayhan Polat, fabrikalarında 2007 yılında 100 bin ton sıvı şeker üretimi yapacaklarını söyledi. Türkiye'deki en büyük ve en modern şeker fabrikası olma özelliği taşıyan Çumra Şeker Fabrikasının halen 300 bin ton pancar işleyerek 41 bin ton şeker üretebildiğini ifade eden Polat, 2007 yılında fabrikayı
1 milyon 750 bin ton şeker pancarı işleme kapasitesine çıkarmayı planladıklarını vurguladı.
Nakliye maliyetinin demiryolu bağlantısıyla önemli oranda düşürüldüğünün altını çizen Polat, “Yeni yatırımlarımızdan birini sıvı şeker üretimi oluşturuyor. Bu yıl 50 bin ton sıvı şeker üretimi yapıyoruz, ancak sıvı şekere beklediğimizin üstünde talep geldiği için üretim miktarımızı 2 katına çıkaracağız. Fabrikamızda 2007 yılında 100 bin ton sıvı şeker üreteceğiz'' dedi. Sıvı şekerin yanı sıra, ikramlık bonbon şeker üretimine de başladıklarını dile getiren Polat, şunları kaydetti: Halen, nişasta bazlı şekere göre daha sağlıklı olduğu için tercih edilen pancar şekerini kullanarak halen 5 çeşit bonbon şekeri üretimi yapıyoruz. Bu yatırımın ardından çikolata üretimi için de yatırımlarımız son aşamaya geldi. Yüzde 95'i tamamlanan bu yatırımımızın ardından Ağustos ayı içinde çikolata üretimine başlıyoruz. Amacımız, kaliteli çikolatayı, sınıfında daha ucuz fiyatlardan piyasaya sunmak. Çikolata tesislerimizi, Alman ve İsviçre firmalarının teknolojilerini kullanarak gerçekleştiriyoruz.
Fabrika bünyesinde kurulmakta olan biyoetanol tesisini ise en büyük yatırım olarak gördüklerini vurgulayan Polat, konuşmasında şu bilgileri verdi. Halen Türkiye'de benzine karıştırılması zorunlu olan biyoetanol miktarı yüzde 2. Türkiye'de yıllık benzin tüketiminin 4 milyon metreküp olduğunu göz önünde bulundurursak, yıllık biyoetanol ihtiyacının 80 bin metreküp olduğu ortaya çıkıyor. Yani, yapacağımız biyoetanol üretimi tüm Türkiye'nin ihtiyaç duyacağı miktar kadar olacak. Çumra Şeker Fabrikası yatırımları arasında ayrıca Damla Sulama ile ilgili Boru Fabrikası, buharlı küspe kurutma fabrikaları da yer alıyor.
Mustafa Varol-Memleket