Haşim Bayram 2. Paşamız

Millî kalkınmaya öncülük etmiş bir isim Haşim Bayram. Her türlü engellemelerine rağmen ayakta kalmayı başaran Haşim Hoca’yı bir de doğup büyüdüğü yer olan Karaman’a bağlı Kazım Karabekirliler'in ağzından dinledik.

Ali AKGÜL-Mustafa VAROL


Geçtiğimiz günlerde beyin kanaması geçiren ve her geçen gün sağlığının iyiye gittiği yönünde gazetemizde haberlerini okuduğunuz Kombassan Holding Yönetim Kurulu Başkanı Haşim Bayram’ı bir de  memleketi olan Karaman’ın Kazım Karabekir ilçesinde görüştüğümüz dost ve yakınlarının gözüyle tanıyalım istedik.


Anadolu’da çok şirketli ortaklık modelinin mimarı Haşim Bayram’ın beyin kanaması geçirmesine en fazla üzülen kişilerin başında Kazımkarabekirli hemşerileri geliyor. Kazımkarabekir’in taşında toprağında büyük emeği olduğunu söyleyen emekli, esnaf, çiftçi hatta sokakta oynayan çocuklar; Haşim Bayram’ın iyileşmesi için dua ediyor ve Kazım Karabekir’i ziyaret edeceği günü merakla bekliyorlar.


Kazımkarabekir, Haşim Bayram için son derece önemli. Baba ocağından kopmadığı gibi doğup büyüdüğü ilçeye bir de binlerce kişinin çalıştığı ‘Gıda Şehri’ni kazandırmış. Baba ocağında anne Elmas ve baba Mehmet Bayram hala hayatlarını sürdürüyor. Haşim Bayram’ın rahatsızlığı nedeniyle evde kimseyi bulamayacağımızı bildiğimiz halde Eminettin Mahallesi Muhterem Sokağı’ndaki 11 nolu mütevazı hanenin kapısını çaldık. Avlu duvarından evi fotoğrafladıktan sonra ilçenin en meşhur kıraathanesi olan Avcılar Kıraathanesi’ne giderek yaşı 50’nin üzerinde bir grup ihtiyarın sohbetine katıldık.


Bugüne kadar 50’nin üzerinde fabrika, 25 bin kişiye istihdam imkanı sağlayan Haşim Bayram’ı hemşehrilerinden dinledik. Konya’dan geldiğimiz öğrenince üzüntülerinin yüzlerine yansıyan yaşlılar Haşim Bayram’ın sağlık durumunu bizden öğrenmek istediler. “Hocanın durumu nasıl, özledik hocamızı” diyerek hastanede görüşmelerine izin verilirse otobüs kiralayıp Hoca’yı hastanede ziyaret etmeyi düşündüklerini belirttiler. Aralarından belediye meclis üyesi Ekrem Bardakçı söz alıp Haşim Bayram’a olan hayranlıklarını anlatmaya başladı: Kazımkarabekir’in taşında toprağında her köşesinde hizmeti vardır Hocamız’ın. 550 milletvekili Kazımkarabekirli olsa bu kadar yatırım yapamaz bu ilçeye. Bize göre beldemizin ismini alan Kazım Karabekir Paşa’dan sonra ikinci paşamız Haşim Bayram’dır. Allah selamet versin, acil şifa versin. Kendisini dört gözle bekliyoruz.


Kıraathane müdavimlerinden Hüseyin Çamırcı da Bardakçı’dan sonra söz alarak “Beldemiz Haşim Hoca sayesinde işsizlik sıkıntısı çekmiyor. Gıda Şehri’nde yüzlerce evladımız evine ekmek götürüyor. Hoca’nın yatırımlarından herkes nasipleniyor. Beldemize vermiş olduğu hizmetlerin karşılığını biz köylüler ödeyemeyiz. Bu yüzden sadece kendisine dua ediyoruz” şeklinde konuştu.


Söze karışan Ali Rıza Alanlı ise hocanın hastalanmasını koca bir çınarın devrileyazmasına benzeterek “Hocamız çok çalıştığı için yoruldu yıprandı. Onun yerini kimse dolduramaz. İnsanların değeri ne yazık ki dünyadan gidince anlaşılıyor. Halbuki Haşim Bayram yaşarken de kıymeti bilinecek bir şahsiyet. Hocamıza Allah uzun ve sağlıklı ömür versin. Başka ne diyeyim” dedi. Ali Rıza Alanlı’nın sözünü tamamlamasıyla birlikte kıraathanede bulunan herkesin ağzından ‘amin’ sözü döküldü. Konuşmalara Mehmet Gümüş’ün “Allah vatana millete bağışlasın” sözü nokta koydu.

Yerel Haberleri

Baba-Çocuk İkilisi M1 Konya’da Bir Araya Geliyor
SEZON ÖNCESİ KRİTİK İNCELEME
TARİHİ CAMİLERDE SAF TUTTULAR
MİLYONLUK VURGUN ENGELLENDİ
Lazerle Göz Çizdirme Dönemi: Hangi Yöntem Size Uygun?