Bursa’nın verimli tarım bölgelerinden Gürsu Ovası’nda şeftali ve nektarin hasadı başladı. Bölge, genellikle armut üretimiyle tanınsa da şeftali ve nektarin üretiminde de önemli bir potansiyele sahip. Gürsu Ziraat Odası Başkanı Kamil Dönmez, Gürsu’da her yıl ortalama 18-20 bin ton şeftali ve nektarin üretildiğini, ancak bu yıl don zararından dolayı rekoltenin yaklaşık 13-14 bin ton olmasının beklendiğini belirtti.
“Çiftçi fiyatlardan memnun”
Hasadın sorunsuz devam ettiğini aktaran Dönmez, ürün fiyatlarının çiftçi açısından sevindirici olduğunu söyledi. “Çiftçinin kilogram çıkış fiyatı şu anda 30 ila 100 lira arasında değişiyor. Bu da çiftçiyi mutlu ediyor,” diyen Dönmez, özellikle iç piyasada ürünlerin değer bulduğunu vurguladı.
Döviz kuru ihracatı frenledi
Ürünlerinin genellikle iç piyasaya sunulduğunu belirten Dönmez, döviz kurunun etkisine dikkat çekti:
“Dövizin biraz düşük kalması ihracatı önlüyor. İç piyasadaki fiyatlar şu anda yurt dışına göre daha yüksek.”
Ayrıca Bursa ve Gürsu dışındaki bölgelerde daha fazla don yaşandığını dile getiren Dönmez, bu yıl iç piyasanın ürün arzını zor karşıladığını kaydetti.
“Market fiyatları 200 liraya kadar çıkabiliyor”
Üreticiden çıkan ürün fiyatlarının, pazarlarda ve marketlerde farklılık gösterdiğini ifade eden Dönmez, “Bizden 80-100 liradan çıkan ürün, markette 150-200 liraya kadar ulaşabiliyor. Pazar yerlerinde ise daha uygun fiyatlar görülebiliyor” dedi.
Hasat ekim sonuna kadar sürecek
Bursa’da şeftali hasadının ekim ayı sonuna kadar devam etmesi bekleniyor. Ancak bu yıl fazla ihracat beklenmiyor. Dönmez, ürün azlığı nedeniyle dış satımda büyük bir hareketlilik olmayacağını ifade etti.
“Don zararından dolayı fiyatlar yükseldi”
Gürsulu çiftçi Zekeriya Hacıoğlu ise hasadın yoğun şekilde sürdüğünü belirtti. “Santa maria armudu öncesindeki çeşitler erkenci oluyor. Rekolte az, fiyatlar bu yüzden iyi. Çiftçi şu an memnun” dedi.