İSTANBUL (AA) - Terör örgütü DAEŞ, iki yıl önceki sözde "İslam Hilafeti" ilanından bu yana, doğuda aldığı darbelerle birbiri ardına hezimete uğrarken, batıda ise münferit "yalnız kurtların" gerçekleştirdiği terör eylemleri ile "gücü elinde bulundurduğu" yönündeki iddiasını sürdürmeye çalışıyor. Bu da DAEŞ'in Suriye ve Irak'ta elinde bulundurduğu toprakların gerçekliği hakkında soruların gündeme gelmesine neden oluyor.
The New York Times'ın yayınladığı istatistiğe göre DAEŞ, ortaya çıktığı günden bu yana Suriye, Irak ve Libya'da askeri ve sivil 126 yeri ele geçirdi, 56'sını ise terk etmek zorunda kaldı.
Irak Başbakanı Haydar el-İbadi yaptığı son açıklamasında iki yıl önce ülke topraklarının yaklaşık üçte birini elinde bulunduran DAEŞ'in, halihazırda kontrolü altında tuttuğu bölgelerin yüz ölçümünün ülkenin yüzde 14'ünü geçmediğini ifade etti.
İngiltere merkezli düşünce kuruluşu IHS tarafından hazırlanan raporda da terör örgütü DAEŞ'in, bu yılın ilk yarısında yüzde 12 oranında toprak kaybettiği belirtildi.
DAEŞ, 16'sı bu yıl içinde olmak üzere toplamda 56 yeri kaybetti.
Örgütün verdiği son kayıplar ise Suriye'de Cerablus ile Libya'da "kalesi" olarak bilinen Sirte kenti oldu. DAEŞ her iki yerdeki stratejik mevkilerinden çekilmeye mecbur bırakıldı.
Uluslararası gözlemcilerden bir kısmı bu durumu, bu ve önümüzdeki yılın DAEŞ için sonun başlangıcı olacağı şeklinde yorumlarken bazıları ise ağır kayıplar veren DAEŞ'in çıkarılmaya zorlandığı büyük kentlerden çekilip yeni bölgelere ulaşmaya çalışacağı gibi yeni bir strateji izlediği, beklenmedik başka bölgelerde ortaya çıkabileceği görüşünü dile getiriyor.
- Terör örgütü DAEŞ'in 2016 yılında kaybettiği 16 yer
Şubat 2016
Irak terörle mücadele biriminin, Haşdi Şabi ile yürüttüğü operasyonlar neticesinde DAEŞ, başkent Bağdat'ın kuzeyindeki Ebu Gureyb bölgesini kaybederken, Irak hükümetine bağlı güçler, Mayıs 2015'ten bu yana örgütün kontrolünde bulunan Bağdat'ın batısındaki Ramadi'nin tümünü ele geçirdi.
Terör örgütü PKK'nın Suriye'deki uzantısı PYD'nin de içinde bulunduğu Suriye Demokratik Güçleri (SDG) de yine şubat ayı içinde ülkenin kuzeydoğusundaki Haseke ilinin güneyinde bulunan Şeddadi'deki "Kebibe petrol sahasını" DAEŞ'ten aldı.
Mart 2016
Irak güvenlik güçleri Enbar vilayetine bağlı Kebise nahiyesinin tamamını DAEŞ'ten geri aldı. DAEŞ, Enbar'ın Rutba ilçesinde ABD öncülüğündeki koalisyonun hava desteğini alan Irak güçlerinin operasyonlarının ardından buradaki önemli bir karargahını kaybetti.
Örgüt, Mayıs 2015’te ele geçirdiği Şam’ın doğusundaki tarihi Tedmur (Palmira) kentinden de ayrıldı.
Nisan 2016
DAEŞ, Şam Kırsalı ilindeki El-Badiye Çimento Fabrikası yakınındaki bazı bölgelerden çekilmesinin ardından çimento fabrikasında da kontrolü kaybetti. Beşşar Esed rejimine bağlı güçler Humus kırsalında DAEŞ’in kontrolündeki El-Garyeteyn ilçesini ele geçirdi.
DAEŞ, Irak'ın Enbar vilayetine bağlı Hit kırsalından çekildi.
Mayıs 2016
Irak güçleri Ürdün ile Irak arasındaki Traybil Sınır Kapısına bağlanan otobandaki Akaşat kavşağını DAEŞ'ten geri aldı. Haşdi Şabi’nin Eş-Şehid es-Sudani ismini verdiği operasyonla DAEŞ, Felluce’ye 13 kilometre mesafedeki Kerme nahiyesinden uzaklaşmak zorunda kaldı.
Haziran 2016
Suriye'de Esed güçleri DAEŞ’in kontrolündeki Humus’un Ummu't Tebabir köyünü ele geçirirken, Irak'ta da DAEŞ, Ocak 2014’te ele geçirdiği Felluce’den Irak güçlerinin operasyonu sayesinde ayrılmak zorunda kaldı.
Libya’da Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) bünyesinde yürütülen Bunyanu'l Mersus operasyonuyla Libya güçleri DAEŞ’in kalesi olarak kabul edilen Sirte’ye girdi ve ağustos ayında da DAEŞ’in buradaki yönetim karargahı Libya güçleri tarafından geri alındı.
Ağustos 2016:
SDG, Munbiç’i DAEŞ’ten aldı. Türkiye’nin ÖSO’ya destek verdiği Fırat Kalkanı Harekatı kapsamında Cerablus da terör örgütü DAEŞ'ten geri alındı.
AA